Laatste begijn ter wereld overleden in Kortrijk

In Kortrijk is de laatste begijn ter wereld op 92-jarige leeftijd overleden. Marcella Pattyn stierf in haar slaap in het rusthuis Sint-Jozef. Ze was de laatste begijn ter wereld en werd daarvoor in 2012 nog uitgebreid in de bloemetjes gezet door het stadsbestuur van Kortrijk.

drombouts

Marcella Pattyn trad 71 jaar geleden in als begijn in Sint-Amandsberg bij Gent. In 1960 trok ze dan naar het begijnhof van Kortrijk. Daar werd ze de nieuwe organiste. Het laatste begijntje speelde vlot piano, orgel en accordeon.

Afgelopen zomer vierde Kortrijk Marcella Pattyn nog uitgebreid. Toenmalig burgemeester Stefaan De Clerck zette haar in de bloemetjes. Een maand later werd er in het begijnhof van Kortrijk ook een speciale eucharistieviering gehouden voor de 92ste verjaardag van het laatste begijntje.

Sinds 2005 woonde Marcella Pattyn in het rustoord Sint-Jozef in Kortrijk. Daar overleed ze zondagochtend in haar slaap. Met haar dood komt een einde aan een traditie die al ontstond in de late middeleeuwen. Het begijnhof van Kortrijk bestaat al sinds 1242.

Belga

Foto Photo News: Begijnhof Kortrijk