Brandende auto start vanzelf en rijdt weg

De auto van Kris Van Turnhout uit Olen heeft een groot drama kunnen voorkomen. De Landrover Discovery vatte midden in de nacht vuur en reed op eigen houtje van het huis weg, tot hij tegen de carport tot stilstand kwam.

jrosquin

“We werden vannacht wakker gemaakt door de claxon van onze auto die naast het huis stond geparkeerd”, start Van Turnhout zijn verhaal.

“Het duurde een tijdje voor we dat doorhadden, want de auto heeft geen alarm. Ik haastte me naar beneden met de sleutels. Toen ik buiten kwam, zag ik dat de auto in brand stond en gek genoeg zonder bestuurder in de richting van de carport reed. Daar kwam hij tot stilstand. Even later stond het dak van de carport ook in brand. We begonnen zelf te blussen tot de politie en brandweer arriveerden. Gelukkig waren ze hier snel, zodat het gebouw achter de carport gespaard is gebleven. Onze fietsen, de grasmaaier, de tuinmeubelen, de kajak en het werkmateriaal zijn vernield. Gelukkig is de auto zelf van het huis weggereden, anders was de schade nog erger geweest.”

Kortsluiting

De auto brandde volledig uit. Maar hoe kon hij spontaan vuur vatten, nadat hij al uren had stilgestaan en hoe kon hij zelf wegrijden? “Meestal begint een spontane autobrand met een kortsluiting door een technisch defect”, vertelt luitenant Sus Meulemans van de Herentalse brandweer. “Daardoor beginnen de draden te smeulen en afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof breidt de brand uit. Als dan de juiste draden elkaar raken en de auto in versnelling staat, kan hij zelf starten en wegrijden. We zien het zelden, maar het gebeurt.”

Ook garagisten bevestigen die theorie. “Een brand kan op veel manieren ontstaan. Een zekering die het niet meer doet, condens op een bedrading die versleten is....” Autodieven kennen dit al langer. Zij weten welke draden met elkaar in contact moeten komen om een auto te starten zonder sleutels.

SVER

Foto: BDD Kris Van Turnhout en zijn zoon Lander

MEER OVER Olen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio