Huiszoeking in Parijs na berichten over steun Kadhafi aan Sarkozy

Huiszoeking in Parijs na berichten over steun Kadhafi aan Sarkozy

Huiszoeking in Parijs na berichten over steun Kadhafi aan Sarkozy

Print
In de zaak om de vermoedelijke financiële verkiezingssteun van de vroegere Libische machthebber Moammar al-Kadhafi aan de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy hebben gerechtelijke onderzoekers donderdag een huiszoeking gehouden in de Parijse woning van de Frans-Libanese zakenman Ziad Takiedinne. Dat meldt radiozender Europe 1. De huiszoeking zou enkele uren hebben geduurd.

Sarko heeft steeds krachtig ontkend in 2007 een financieel ruggensteuntje te hebben gekregen van Kadhafi. Kadhafi was toen voor Parijs, Londen en Washington nog niet de dictator die dringend afgezet moest worden, maar een "bondgenoot". De eerste berichten over de electorale steun kwamen overigens van de Libische kolonel en diens zoon Saif al-Islam zelf.

In het kader van het onderzoek werd anderhalve maand geleden reeds een huiszoeking verricht bij ex-minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant. De bal kwam aan het rollen door het Franse online-magazine Mediapart, dat vorige lente een brief in het Arabisch publiceerde die ondertekend zou zijn door Mussa Kussa, lange tijd de chef van Kadhafi's geheime dienst.

In de brief wordt aan de baas van het Libische investeringsfonds bevestigd dat Libië bereid is de verkiezingscampagne van Sarkozy met 50 miljoen euro te steunen. Het akkoord zou onder andere met onderhandelaar Takedienne zijn gesloten. Diezelfde Takedienne stelde in december dat hij over bewijs beschikt dat Sarko met Libisch geld campagne heeft gevoerd.

Belga

Foto AFP

MEEST RECENT