Massa valse 50 euro-briefjes in omloop

Massa valse 50 euro-briefjes in omloop

Massa valse 50 euro-briefjes in omloop

Print
Zowat overal in ons land doken de voorbije dagen valse briefjes van 50 euro op. De politie en de Nationale Bank van België roepen iedereen op om waakzaam te zijn en bankbiljetten goed te controleren.

In tal van winkels werden deze week honderden valse briefjes van 50 euro onderschept. "Alles wijst erop dat er recentelijk massaal veel vals geld in omloop is gebracht", aldus de federale politie, die vermoedt dat deze 'opstoot' van valsmunterij het werk is van één bende.

Valsmunterij zit sowieso in de lift in ons land: het aantal gevallen steeg van 21.918 in 2011 naar 22.433 vorig jaar. Zestig procent van alle valse biljetten zijn coupures van 50 euro.

Volgens de federale gerechtelijke politie zijn de daders zowel amateurs die thuis briefjes afdrukken op hun inkjetprinters als goed georganiseerde bendes, meestal uit Oost-Europa, die grote oplagen valse biljetten in omloop brengen. Die biljetten zijn vaak professioneel gemaakt met offsetdrukpersen.

De politie roept op om extra alert te zijn, en zeker bij briefjes van 50 euro te controleren of er een watermerk aanwezig is. Wie het slachtoffer werd van valsmunterij, is wettelijk verplicht om zich met het vals geld aan te bieden bij de politie. Wie het vals geld uitgeeft om er vanaf te geraken, kan vervolgd worden.

TG

Foto Sarah Van den Elsken

Nu in het nieuws