VB roept strafrechters op om systematisch straffen boven de drie jaar uit te spreken

VB roept strafrechters op om systematisch straffen boven de drie jaar uit te spreken

VB roept strafrechters op om systematisch straffen boven de drie jaar uit te spreken

Print
Senator Bart Laeremans (VB) roept de strafrechters op om systematisch straffen boven de drie jaar uit te spreken. Het Vlaams Belang protesteert hiermee tegen de nieuwe maatregelen van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld). Zij wil meer korte straffen onder de drie jaar met een enkelband uitvoeren. "Dat is een versoepeling, die de risico's voor de slachtoffers en de samenleving vergroot", zo zegt Laeremans.

Turtelboom wil korte straffen tussen 6 maanden en 3 jaar automatisch uitvoeren via een elektronische enkelband binnen de drie weken. Laeremans is boos omdat de verplichte maatschappelijke enquête vooraleer de enkelband wordt toegekend, wordt afgeschaft. "Door die enquête kon de gevangenisdirectie de veroordeelde nog in de cel houden. De enquête moest immers nagaan of de gedetineerde vluchtgevaarlijk is en of er "tegenaanwijzingen" waren", zo zegde de VB-er. Die tegenaanwijzingen, waardoor een veroordeelde geen enkelband kon krijgen, konden van alles zijn: de buitengewone gevaarlijkheid van de gestrafte, het recidivegevaar, een mogelijk gevaar voor de fysieke integriteit voor derden. Ook moesten de huisgenoten uitdrukkelijk toestemming voor de enkelband geven.

"Vast recht"

"Dit valt nu allemaal weg. Het elektronisch toezicht, dat maximaal één derde van de opgelegde straftijd duurt, wordt nu een vast recht voor alle veroordeelden tot drie jaar cel, zelfs al gaat het om zeer ernstige feiten van fysiek of seksueel geweld, zoals aanrandingen, verkrachting, intrafamiliaal geweld, terreur van straatbendes, gewelddadige overvallen. Alleen niet voor illegalen en zwaar fysiek of seksueel geweld tegenover minderjarigen als de straf één jaar of meer bedroeg", zo stelt Laeremans. "En zelfs dan kan elektronisch toezicht nog, na een maatschappelijk onderzoek!", luidt het boos.

"Lakse aanpak"

Voor het VB schrikt een effectieve celstraf veel meer af dan "het milde regime van de enkelband". De partij protesteert tegen de "lakse aanpak die tot norm wordt verheven." Het VB roept alle rechters op om straffen boven de drie jaar uit te spreken.

Lees ook: Turtelboom: "Korte straffen worden binnen de drie weken uitgevoerd"

JDW

Foto Belga

MEEST RECENT