Loenhoutse Bloemencorso doet gooi naar Unesco-erkenning

Loenhoutse Bloemencorso doet gooi naar Unesco-erkenning

Loenhoutse Bloemencorso doet gooi naar Unesco-erkenning

Print
Wuustwezel - De Koninklijke Bloemencorso Loenhout doet samen met vier Vlaamse en zeven Nederlandse corso's een gooi naar een erkenning van Unesco. Zo'n erkenning kan de garantie geven dat deze typische traditie uit de Lage Landen niet verloren gaat.
De Loenhoutse organisatie dacht er al langer aan om een dossier in te dienen bij Unesco. Tot hun collega's uit Zundert vorig jaar plots erkend werden op de Nederlandse lijst. De stad maakte meer kans om ook een Unesco-erkenning te krijgen als het de krachten bundelde met buitenlandse corso's. En dus werd er besloten om samen te werken.

"Bloemen- en fruitcorso's zijn een typische traditie in de Lage Landen.
Nergens ter wereld is er zo'n grote concentratie van corso's als hier. En dus mikken we tezamen op een plaats in de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid van Unesco", zegt Bart Goetschalckx (40), bestuurslid van de Loenhoutse corso.

Die erkenning zou verschillende voordelen opleveren. Naast meer naamsbekendheid krijgt de bloemencorso ook bescherming, bijvoorbeeld tegen teloorgang en strenge regels en wetten.

Een eerste stap richting Unesco is een plaatsje bemachtigen op de Vlaamse Inventaris. Pas dan kunnen de organisatoren verder werken aan een internationaal dossier. Een eventuele erkenning verwachten ze ten vroegste binnen één à twee jaar.

De vier andere Vlaamse corso's komen uit Wommelgem, Blankenberge, Ternat en Dendermonde. Tussen Wommelgem en Loenhout bestaat al een jarenlange samenwerking in het uitwisselen van bloemen. Loenhout werkt ook met Zundert samen op vlak van materiaal- en kennisuitwisseling.

Foto: Wezelopdefoto

Greet Wouters
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio