Kleine Bloemenstoet doet gooi naar Unesco-erkenning

De Kleine Bloemenstoet uit Wommelgem doet samen met vier Vlaamse en zeven Nederlandse corso's een gooi naar een erkenning van Unesco. Zo'n erkenning kan de garantie geven dat deze typische traditie uit de Lage Landen niet verloren gaat.

Wouters Greet

Samen met hun Vlaamse collega's uit Loenhout, Ternat, Blankenberge en Dendermonde hopen ze de Kleine Bloemenstoet dat ze straks op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid van Unesco terecht komen. Het idee om daar een dossier voor in te dienen, kwam uit Nederlandse hoek. De bloemencorso van Zundert kreeg er vorig jaar een plek op de lijst van de Nationale Inventaris. Door krachten te bundelen met internationale corso's zouden ook kans maken op een Unesco-erkenning.

"We hadden er zelf nog nooit bij stilgestaan maar we waren meteen erg enthousiast over het project", zegt voorzitter Paul Van den Broeck (51). "De erkenning zou voor ons een bevestiging zijn van hetgeen waar we aan werken. We hopen ook dat dit een impuls kan geven aan alle jongeren in de gemeente om ook eens een bloemenwagen ineen te knutselen. We merken toch dat er de laatste jaren alsmaar minder deelnemers zijn."

De eerste stap naar Unesco is op de lijst geraken van de Vlaamse Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Pas nadien kunnen ze in Wommelgem samen met de elf andere corso's beginnen aan het internationale dossier. Een mogelijk erkenning zal er ten vroegste binnen één à twee jaar komen.

Greet Wouters

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio