Britse archeologen ontdekken Romeins Londen

Britse archeologen ontdekken Romeins Londen

Britse archeologen ontdekken Romeins Londen

Print
Archeologen hebben in Londen een groot deel van Londinium ontdekt. Dat is de stad die de Romeinen in veertig na Christus op het grondgebied bouwden. Woensdag werd die naam echter vervangen door Pompeii van het Noorden.

Er werden al meer dan 10.000 eeuwenoude artefacten teruggevonden in de Engelse hoofdstad. De vondsten bestaan onder meer uit muntstukken, amuletten en lederen schoenen. De belangrijkste ontdekking was die van de goed bewaarde schrijftabletten, waarop namen van Romeinse veldheren en oude Londenaars geschreven staan. Sophie Jackson, woordvoerster van het Museum of Londen Archaeology, is erg opgewonden. "Dit is heel spannend", zegt ze. "Er bestaan slechts veertien andere verwijzingen naar Londen in de volledige Romeinse literatuurgeschiedenis."

Dat is niet de enige reden waarom Jackson verheugd is met de onthulling van de site. Dankzij de ontdekkingen kunnen wetenschappers eindelijk achterhalen hoe de stad er in haar beginjaren uitzag. "Door de goede staat waarin ze bewaard zijn gebleven, kunnen we alle Romeinse lagen in Londen bestuderen", vertelt ze. "Het zal ons meer inzicht geven in het begrijpen van de inwoners die in Londinium leefden."

Archieffoto

Nick Lodewyckx

MEEST RECENT