Rik Coolsaet: "Haal extremistische jongeren uit vriendenkring"

Print

Rik Coolsaet: Haal extremistische jongeren uit vriendenkring

"Een nationale aansturing van het beleid om te voorkomen dat jongeren gaan meevechten in Syrië is beslist nodig. We mogen de Nederlandse vergissing niet maken." Dat zegt de Gentse professor Rik Coolsaet, dé Belgische specialist in contraterrorisme.

Vanavond vergadert de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA), samen met de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) en de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a) over het te voeren beleid om radicalisering van moslimjongeren te voorkomen.

Het feit dat ruim tachtig jongeren gaan meevechten tegen het Syrische regime van president Assad toont volgens Coolsaet aan dat "het Belgische contraterrorisme de voorbije tien jaar gefaald heeft. Ons land heeft al sinds 2006 een plan tegen radicalisering, maar dat was voor 98% repressief terwijl men volop zou moeten inzetten op preventie", luidde het.

Uit de vriendenkring

Coolsaet (foto) wil "deradicalisering" bevorderen door de extremistische jongeren uit hun vriendenkring te halen én door een intensieve infocampagne om de jongeren erop te wijzen dat zij bijna altijd zelf de dupe zullen zijn ginder, omdat ze misbruikt worden door lokale groepen.

"Wie uit Syrië terugkeert moet een op maat gemaakte begeleiding krijgen. Een combinatie van positieve (begeleiding naar werk) en indien nodig strafrechtelijke elementen."

Naziskinheads

De professor verwijst daarbij graag naar zijn Noorse collega Tore Björgo, die in de jaren tachtig zo tientallen naziskinheads wist te deradicaliseren.

"De federale overheid moet het algemene kader ontwikkelen, waarin de lokale overheden vervolgens de sleutelrol spelen. Federale aansturing is cruciaal om te vermijden wat destijds in Nederland is gebeurd: de ene gemeente (Rotterdam bv) zette sterk in op repressie en de andere (Amsterdam) op integratie. Die Nederlandse vergissing moet vermeden worden in België", aldus Coolsaet.

Lees ook: Coolsaet: "Jihadi-terrorisme is op zijn retour"

JDW

Foto boven: Reuters

Rebellen in Syrië

Foto onder: JHS
Prof. Rik Coolsaet

MEEST RECENT