Jongeren roken minder, maar blijven blowen

Jongeren roken minder, maar blijven blowen

Jongeren roken minder, maar blijven blowen

Print
Jongeren roken minder vaak sigaretten, maar gebruiken over de gehele lijn nog steeds even veel cannabis als tien jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD). Ongeveer één op vijf minderjarigen rookte al eens een joint.

Het aantal rokende jongeren nam tussen 2005 en 2011 sterk af. Met een verschil van bijna 6 procent blijft 'slechts' 33,7 procent -van de respectievelijke 39,4 procent in 2005- trouw aan de sigaret. Dat heeft mogelijk te maken met de invoering van het rookverbod in restaurants, cafés en scholen.

Toch grijpt 21,6 procent van de minderjarigen wel eens naar cannabis. Dat cijfer bleef de voorbije tien jaar relatief stabiel, hoewel er een neerwaartse knik te bespeuren viel in 2006. Toen zondigde 16 procent wel eens. Joep Oomen van cannabis social club Trekt Uw Plant verwondert zich niet over de feiten. "Jongeren experimenteren graag en ook het tijdsbeeld verandert ", legt hij uit. "Vroeger vertelde je niet dat je af en toe een joint opstak, want dat was taboe. Tegenwoordig wordt dat sociaal aanvaard, waardoor gebruikers er sneller voor uitkomen. Ik ben ervan overtuigd dat kleine naties zoals België zullen volgen als grote landen zoals Frankrijk en Duitsland cannabis legaliseren."

Toch denkt Ilse Bernaert, verantwoordelijke van Onderwijs bij VAD, niet dat jongeren toleranter met de drug omgaan. "Ze staan zeer sceptisch tegenover marihuana", weet ze. "Zeventig procent denkt dat vrienden hun cannabisgebruik zouden afkeuren. We moeten dus inzetten op preventie, want druggebruik blijft een risico. Daar zijn we volop mee bezig."

Foto David Bebber

Nick Lodewyckx

Nu in het nieuws