Mode

Ruil je kleren

Print

De tijd dat je honderden euro's moest neertellen aan een onooglijk designerstuk om modebewust te zijn, is al lang voorbij. Echte fashionista's goochelen met goedkope kledingstukken, shoppen tweedehands of gaan zelf aan de slag. Via kledingruilparty's of swishing kan je zelfs helemaal gratis hip en trendy voor de dag komen.

De kans dat er in jouw kleerkast verscheidene T-shirts, topjes en jeansbroeken ongedragen liggen te verpieteren is bijzonder groot. Volgens de Britse shoppingsite QVS heeft de gemiddelde vrouw zo'n 22 miskopen in haar kast liggen, goed voor 5% verspilde kastruimte. Toch weigeren de meeste vrouwen die kleren weg te gooien. Dat komt nu goed van pas, want swishen is helemaal in.

Gratis in het nieuw

Het concept swishing is niet toevallig ontstaan in Londen, een van de grote modesteden. Swishen is een samentrekking van shoppen en swappen (ruilen) en verklaart meteen waarvoor het staat. Je komt met een volledig nieuwe garderobe buiten, zonder een euro te betalen. Op een 'swishing' kan je immers jouw miskopen ruilen met die van iemand anders. De ideale manier dus om je kleerkast uit te mesten en meteen weer te vullen met leuke nieuwe spullen.

Elina Koops organiseert samen met Kris Gorissen swishingevents in Antwerpen en Brussel, maar er vinden ook in Gent regelmatig swishings plaats. Een van de grootste verschillen tussen een swishing en een gewone kledingruil, is het feit dat het om veel meer gaat dan kleren ruilen alleen. "Er wordt haaradvies gegeven door een kapper, je kan je laten opmaken door een visagiste en er is een modeshow. Tijdens die modeshow worden de mooiste stuks getoond door modellen en krijg je ook een idee van hoe je ze kan combineren met accessoires bijvoorbeeld. Bovendien krijg je tijdens het passen ook stijladvies", vertelt Elina.

Geen afdankertjes

Maar er zijn ook bepaalde regels. "De kleren worden gekeurd en enkel de geselecteerde stukken worden aan rekken gehangen. De voormalige eigenares krijgt dan een badge waarmee ze kan ruilen. Voor een basic krijg je één badge, voor een designstuk drie badges." Net die selectie is belangrijk, benadrukt Elina. "Het hoeven geen hoogstaande merken te zijn, maar we willen wel iets speciaals. Anders kan je net zo goed naar een Kringloopwinkel gaan. Kijk daarom goed in je kast, en ga ook eens in de kleerkast van je moeder snuffelen. Je staat versteld van wat je zal vinden."

Het is echter niet de bedoeling om je afdankertjes mee te nemen naar een swishing, al mogen de stukken zeker gedragen zijn. "Het moet kwaliteit zijn, de kleren moeten gewassen zijn en mogen geen gaatjes hebben of er afgewassen uitzien. Daarom mikken we vooral op miskopen", aldus Elina. Maar ook retrokledij uit de jaren zestig die de tand des tijds goed heeft doorstaan, is meer dan welkom. Net als schoenen, handtassen en andere accessoires.

Ethisch verantwoord

Ook het duurzaamheidsaspect is belangrijk, aldus Elina. "Het is gewoon leuk om te kunnen delen met anderen en creatief te leren zijn met minder." Dat je je een hele nieuwe garderobe kan aanschaffen zonder daarmee last te krijgen van een opspelend geweten is mooi meegenomen. Je zet de consumptiemaatschappij een hak, je draagt een steentje bij tot het milieu en de overgebleven kleren worden aan een goed doel geschonken. Ethisch verantwoord shoppen doe je dus niet alleen in de Kringloopwinkel of de Wereldwinkel.


De afgelopen weken hebben we veertien van de leukste Belgische modeblogs aan jullie voorgesteld. Nu is het aan jullie om jullie favoriet aan de overwinning van de She Style Award te helpen!


Stemmen op je favoriete blogster kan via deze link! En natuurlijk hangt er ook voor onze lezers iets leuks aan vast! Onder de stemmers mogen we enkele kledingcheques ter waarde van 100 euro, op te kopen bij Vente-Exclusive.com, weggeven! Stemmen is de boodschap!

Lees hier meer over de She Style Award & Vente-Exclusive

Metro / Archiefbeeld Photo News

NIET TE MISSEN