Schrijfster Saskia De Coster kijkt uit naar haar eerste 10 Miles

Schrijfster Saskia De Coster kijkt uit naar haar eerste 10 Miles

Schrijfster Saskia De Coster kijkt uit naar haar eerste 10 Miles

Print
Zijn benen de wielen van de geest? Wie kan die vraag beter beantwoorden dan Saskia De Coster, vermaard auteur én verwoed jogger? "Ik zou mijn laatste roman niet hebben kunnen schrijven zonder mijn looptrainingen, een activiteit die mijn leven heeft veranderd."

"Vroeger dacht ik dat uitgaan en nachtbraken nodig waren om goede teksten op papier te kunnen krijgen", vertelt ze. "Nu besef ik dat, voor mij althans, het tegenovergestelde veel beter werkt. Discipline, opbouwen, stap voor stap, herhaling… Die parallel zie ik wel: veel kilometers malen, veel versies schrijven. Mijn looptrainingen verschaffen me zuurstof, fysiek en mentaal."

De schrijfster rekent daarmee graag af met vooroordelen. "De mythe bestaat nog steeds dat een auteur een soort 'geest op stokjes' moet zijn, iemand die vooral niet te gezond mag zijn. Ik geloof daarentegen steeds meer dat lichamelijke scherpte ook mentale scherpte kan betekenen. Het lichaam is een machine die je zelf kan afstellen. Je kan zelf bepalen hoe ver je die machine brengt. Een lopend lichaam is prachtig. Marathonlopers of triatleten bewonder ik enorm."

Foto Bert Hulselmans

MV