77-jarige vergrijpt zich na vrijlating aan 14-jarig meisje

De strafrechter in Turnhout heeft Ferdinand V. uit Beerse tot acht jaar cel veroordeeld, omdat hij een kind en een gehandicapte vrouw heeft verkracht. Hij had net een straf van tien jaar voor soortgelijke feiten uitgezeten. “Zulke mensen verliezen hun aard niet in de cel”, zegt dokter Paul Cosyns.

ikerremans

Ferdinand V. is onverbeterlijk. Nadat hij begin 2003 al eens voor verkrachting van kinderen door het hof van beroep in Antwerpen tot tien jaar cel was veroordeeld, besloot hij zijn straf volledig uit te zitten. Hij werd zonder behandeling en zonder begeleiding weer in de maatschappij losgelaten en sloeg vrijwel meteen opnieuw toe. Hij zocht kwetsbare slachtoffers, zoals een mentaal gehandicapte jonge vrouw die in een beschermde werkplaats werkte, en een veertienjarig meisje. Hij paaide hen met snoep en sigaretten. V. ontkende alle schuld. Hij had alleen geknuffeld, vertelde hij de rechter.

In haar vonnis beklemtoonde die het antisociale karakter van de veroordeelde en het feit dat hij geen schuldinzicht heeft. “Er is weinig hoop op verandering van zijn gedrag”, staat in het vonnis. “Als je er zelf voor kiest je straf helemaal uit te zitten, kun je de gevangenis inderdaad zonder enige opgelegde voorwaarde verlaten”, zegt gerechtspsychiater Paul Cosyns van het UZA.

“Je ziet wel eens meer dat kernpedofielen ‘foert’ zeggen tegen behandeling en tot de laatste dag in de cel blijven, zodat niemand hen nog iets hoeft te vragen. Dat is natuurlijk een probleem."

Archieffoto Belga

MEER OVER Beerse