Massaal protest tegen plannen Harmoniepark

Massaal protest tegen plannen Harmoniepark

Massaal protest tegen plannen Harmoniepark

Print
Meer dan 1300 handtekeningen in één dag. Dat is het resultaat van een petitie van de buurtbewoners tegen de plannen voor het Harmoniepark. Het college keurde die al wel goed.

De actievoerders tegen het omvormen van het Harmoniepark van park- naar bouwzone zijn met een internetpetitie gestart. De oproep ‘Geen beton op onze gazon’ is dinsdag gestart en klokte woensdagavond al af op meer dan 1300 handtekeningen.

Ondertussen heeft het stadsbestuur het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Provinciehuis-Harmonie’ definitief goedgekeurd. Op 29 april moet de gemeenteraad dat nog wel bekrachtigen. In het besluit, dat de omvorming van groene zone naar bouwzone concretiseert, wordt evenwel de belofte van schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) opgenomen. De stad levert voorlopig geen bouwvergunning af voor het hoekperceel aan de zijde van het Harmoniegebouw. Daar moet een flatgebouw van vijf verdiepingen komen.

Zolang de buurtcomités Harmoniewijk, Klein Antwerpen en Poppentheater Semini “op een duurzame en constructieve wijze in het weefsel van de buurt verankerd zijn en de staat van de site het toelaat”, wordt er geen bouwvergunning afgeleverd. Bovendien kan de buurt gebruik maken van het voormalige koetshuis. In oktober 2015 zou die toestand geëvalueerd worden.

“Wij vinden dat de groene zone moet blijven”, zegt Dominique De Vel van het buurtcomité. “Als het een bouwzone wordt, dan is het de bedoeling dat daar gebouwd wordt. Dat is toch logisch?”

Volgens Rob Van de Velde moeten de bewoners zich geen zorgen maken. “De plannen voor het Provinciehuis ernaast houden een fikse uitbreiding in van nieuw, toegankelijk groen. We verwachten ook dat de buurt over vijftien of twintig jaar aan vernieuwing toe is, en dat de mensen die er dan wonen misschien heel anders zullen reageren en wél instemmen met bijkomende, kwaliteitsvolle bewoning. Het nieuwe RUP laat dat toe.”

Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseren de buurtcomités op zondag 14 april om 15u een actie in het Harmoniepark. “We kregen al veel positieve reacties, ook vanuit de gemeenteraad”, zegt Dominique De Vel. “Jammer genoeg alleen nog maar vanuit de oppositie. Maar we blijven hopen op het gezond verstand.”

Wim Daeninck
Foto Patrick De Roo

www.petities24.com/red_het_harmoniepark

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio