Eind juni 2014 sluiten vier kerken de deuren

Het gaat slecht met het kerkbezoek, ook in Sint-Niklaas. Daardoor gaan vier kerken in de Wase hoofdstad halfweg volgend jaar dicht. Wat er met de betrokken kerkgebouwen zal gebeuren, is op dit moment nog helemaal niet duidelijk.

ikerremans

De site van de Heilig Hartkerk, beter bekend als de Paterskerk, in de Truweelstraat zou te koop staan. Naast de kerk omvat die site ook het klooster van de congregatie van de Minderbroeders en de polyvalente zaal Familia met parking. “Berichten over de verkoop van de site zijn voorbarig”, reageert broeder Paulus, een van de laatste vier bewoners van het klooster. “Volgend jaar worden op 30 juni vier kerken in Sint-Niklaas gesloten: Don Bosco, Christus-Koning, Heilige Familie en Heilig Hart. Dat is momenteel de enige zekerheid.”

Volgens broeder Paulus is er met betrekking tot de toekomst van de Paterskerk nog helemaal niets bekend. “Het bisdom is nog in volle overweging wat er met de kerkgebouwen zal gebeuren. Dat ze sluiten is geen geheim. Ook dat wij vertrekken en dat het klooster sluit, is geen geheim. Er staat dan zeer waarschijnlijk een verkoop aan te komen. Wij zijn er nog alleen maar omdat de kerk nog dienst doet als parochiekerk”, zegt de broeder.

“Prematuur”, noemt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) de berichten als zou de stad de site van de Heilig hartkerk willen aankopen. “Het klopt wel dat we interesse hebben. Op voorwaarde van financiering via het grootstedenfonds zouden we een aankoop van de site overwegen. Een bestemming hebben we er in elk geval nog niet voor."

"Het is een grote site die veel mogelijkheden biedt. Als we er iets zouden kunnen realiseren, zou het wel een huisvestingsproject zijn, zoals met de VTS-site. Wat betreft het kerkgebouw ligt de bal in eerste instantie bij het bisdom. Persoonlijk ben ik voor het behoud van het volume. Het kerkgebouw heeft een belangrijke betekenis voor de buurt. Het is kort door de bocht om daarvoor al meteen van afbraak te spreken.”

YVES VREBOS / SOPHIE PYCKE Foto Stefaan Van Hul

MEER OVER Sint-Niklaas

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio