Vier op de tien Belgische jongeren gepest

Vier op de tien Belgische jongeren gepest

Vier op de tien Belgische jongeren gepest

Print
Bijna vier op de tien Belgische jongeren werd in 2010 gepest of kwam in aanraking met fysiek geweld. Dat blijkt uit een rapport van kinderrechtenorganisatie Unicef. Daarmee doet ons land het opvallend slecht in vergelijking met de rest van Europa.

In de studie werden 29 OESO-landen opgenomen. België eindigt op gebied van pestgedrag op de 23e plaats, na vier Oostbloklanden, Oostenrijk en Portugal. Onze jongeren krijgen ook het vaakst te maken met fysiek geweld in West-Europa, met uitzondering van Spanje. Yves Willemot, algemeen directeur van Unicef, vindt de cijfers verontrustend. "België doet het globaal gezien niet slecht," zegt hij, "Maar die cijfers verdienen inderdaad extra aandacht."

Willemot vindt dat er verkeerde conclusies worden getrokken om pestgedrag van scholen te weren. Volgens hem is niet de politiek, maar de burger verantwoordelijk. "Het is vooral een maatschappelijk probleem. Om die cijfers te laten dalen moeten er geen wetgevingen rond komen. Enkel burgerzin is nodig. Hetzelfde geldt voor geweld. Conflicten worden vaak volledig fout aangepakt."

Hoewel er in de studie enkel objectieve gegevens die niet met elkaar gelieerd worden, meent Willemot toch een causaal verband te zien. "Het cijfer van onze kindersterfte ligt erg laag in vergelijking met andere landen, maar als we kijken naar het jongerensterftecijfer scoort België het slechtst van West-Europa. Dat is het gevolg van onder meer zelfmoorden en verkeersongelukken. Het pestgedrag en fysiek geweld zijn daar volgens mij mee te linken."

Foto Raymond Lemmens

Nick Lodewyckx

Nu in het nieuws