Nog steeds 6.630 oude identiteitskaarten in omloop

Nog steeds 6.630 oude identiteitskaarten in omloop

Nog steeds 6.630 oude identiteitskaarten in omloop

Print
Hoewel elke burger tegen eind september 2009 door zijn gemeente moest zijn opgeroepen om zijn oude identiteitskaart te laten vervangen door een elektronische versie (e-ID), waren er op 19 februari nog 6.630 niet-geannuleerde papieren identiteitskaarten waarvan de geldigheidsduur niet verlopen is, in omloop.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet op een schriftelijke vraag van Vlaams Belangsenator Yves Buysse. 3.457 oude identiteitskaarten zijn in het bezit van 75-plussers.

Limburg beste leerling

Hoewel de gemeenten intussen reeds 64.422 papieren identiteitskaarten geannuleerd hebben omdat de houder geen gevolg gegeven had aan de oproep om de oude kaart te laten vervangen door een elektronisch exemplaar, lopen er nog 3.173 mensen jonger dan 75 jaar rond met een oud exemplaar.

Opmerkelijk is dat meer dan de helft van de oude identiteitskaarten in omloop is in de provincies Henegouwen (2.055) en Luik (1.776). De beste leerling is de provincie Limburg, met nog maar 92 papieren identiteitskaarten.

Herinnering

Minister Milquet wil dat de gemeenten deze burgers nog eens aanmanen om hun identiteitskaart van het oude model in te ruilen voor een e-ID. Wanneer de betrokkenen na drie maanden niet op het verzoek zijn ingegaan, kunnen de gemeenten de oude identiteitskaarten annuleren.

Dit geldt niet voor mensen die ouder zijn dan 75 jaar. Voor deze laatste wil de minister een ministerieel besluit nemen om de identiteitskaart een geldigheidstermijn van 30 jaar te geven. Voor de andere identiteitskaarten wordt de geldigheidstermijn op tien jaar gebracht.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws