Ook vader uit Vilvoorde naar Syrië

Ook vader uit Vilvoorde naar Syrië

Ook vader uit Vilvoorde naar Syrië

Print
Het verhaal van Jejoen Bontinck is nog lang niet afgesloten of er komen dagelijks nieuwe verhalen bij. Woensdag raakte bekend dat ook een vader uit Vilvoorde naar Syrië is vertrokken. Eén opvallend verschil: dit keer ging het om een moslimvader die zijn zoon terug wil.

Daar blijft het niet bij. Meer en meer wordt duidelijk dat de radicalisering in heel Vlaanderen toeslaat. Ook in Limburg vertrekken jongeren naar de oorlog en het Vlaams Comité voor ex-moslims zegt dat er ook in Sint-Niklaas een harde kern van moslimextremisten aanwezig is. De vereniging heeft weet van minstens één jongere die vertrokken is. “Net als veel van zijn facebookvrienden”, luidt het.

Heel die problematiek maakt duidelijk waarom de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn collega’s uit Mechelen en Vilvoorde heeft uitgenodigd voor een gesprek. Zij plegen donderdag overleg.

Identiteitskaart afnemen

Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde, heeft alvast een voorstel. Hij wil jongeren die willen gaan vechten in Syrië hun identiteitskaart afnemen, zodat ze niet vrij kunnen reizen. "We moeten preventief kunnen optreden om die jongeren tegen te houden", zegt Bonte in De Standaard.

Hij pleit ervoor om de lokale overheden de mogelijkheid te geven hun Belgische identiteitskaarten voor maximaal een jaar af te nemen zodra ze de wens uiten om naar een oorlogsgebied te trekken. "Zo kunnen ze niet zomaar de Schengenzone verlaten." In Duitsland bestaat zo'n preventieve maatregel al en ook in Nederland wordt de mogelijkheid onderzocht. Regeringspartij VVD wil zelfs dat van de Syrië-gangers ook de Nederlandse nationaliteit kan worden afgenomen.

Bonte heeft weet van één gesneuvelde en één zwaargewonde jongen uit Vilvoorde. Er zijn volgens hem geen indicaties dat het aantal radicale moslimjongeren dat naar Syrië wil trekken om er te gaan vechten, afneemt. Integendeel. Ze lijken volgens de Vilvoordse burgemeester ook almaar jonger te worden.

Lees ook: "Leger viseert Syrische burgerbevolking"
En: Vader Jejoen ondervraagd door radicale groepering
En: Twee Maaseikenaren vechten mee in Syrië

Foto GVA/Reuters

MEEST RECENT