Pc-verkoop in vrije val door populariteit tablets

Pc-verkoop in vrije val door populariteit tablets

Pc-verkoop in vrije val door populariteit tablets

Print
De wereldwijde verkoop van pc's is in het eerste kwartaal fors gedaald, met maar liefst 14 procent tegenover het eerste kwartaal van 2012. Dat is de sterkste daling sinds consultant IDC twintig jaar geleden startte met het bijhouden van statistieken, zo maakte die laatste woensdag bekend.

De pc-verkoop heeft te lijden onder de populariteit van tabletcomputers. In totaal gingen van januari tot maart wereldwijd 76,3 miljoen pc's over de toonbank, tegen 88,6 miljoen stuks in dezelfde periode vorig jaar.

"Omvang verrassend"

"Hoewel het lagere aantal geen verrassing is, is de omvang van de daling dat wel", aldus analist David Daoud van IDC. Hij noemde de trend zelfs "verontrustend".

Als verklaring voor de mindere verkoop wordt verwezen naar de populaire tablets en smartphones, maar ook naar de pc-fabrikanten zelf, omdat zij er niet in slagen voor de nodige vernieuwing te zorgen. Pogingen van Microsoft om met zijn nieuwe besturingsprogramma Windows 8 de neerwaartse trend te keren, noemt IDC "mislukt".

Zware beslissingen nodig

IDC raadt Microsoft aan om "enkele zware beslissingen te nemen voor de toekomst, om het bedrijf te helpen de pc-markt er weer bovenop te helpen". Dat de twee Amerikaanse zwaargewichten HP en Dell in herstructurering zitten, helpt ook al niet om nieuwe klanten aan te trekken, meent IDC.

HP blijft de belangrijkste leverancier, voor het Chinese Lenovo. Maar de pc-verkoop bij HP zakte wel met ruim 23 procent. Lenovo kon dan weer profiteren van de verkoop op zijn thuismarkt, waar heel wat inwoners zich nu voor het eerst een pc aanschaffen.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws