Nieuw computersysteem legt btw-controles al twee maanden lam

Nieuw computersysteem legt btw-controles al twee maanden lam

Nieuw computersysteem legt btw-controles al twee maanden lam

Print
De invoering van een nieuw informaticasysteem zorgt ervoor dat de btw-administratie al twee maanden stil ligt. Stiron, het systeem waar de diensten mee werken, werkt niet zoals het zou moeten.

240 controlediensten en alle andere btw-bureaus in ons land gebruiken het systeem en zijn niet helemaal operationeel, melden La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws. Interne bronnen hebben het zelfs over een totale black-out, eentje in februari en een tweede in maart. In één geval zou Stiron zelfs twee weken lang onbruikbaar geweest zijn.

"Lichtzinnige omschakeling"

Bij het personeel is er veel onbegrip over de "lichtzinnige" omschakeling naar een ander systeem. Uit een interne nota blijkt dat sommige berekeningen "sinds meerdere weken geblokkeerd zijn" en dat "de eerste betalingen via Stiron niet voor midden april verwacht worden". Vanuit een bureau in Namen werd vernomen dat honderden terugbetalingen geblokkeerd zouden staan.

Bij de FOD Financiën staat de telefoon roodgloeiend. Die belooft "de nodige maatregelen te nemen om de problemen op te lossen".

MCe
Archieffoto

Nu in het nieuws