"Leger viseert Syrische burgerbevolking"

Leger viseert Syrische burgerbevolking

"Leger viseert Syrische burgerbevolking"

Print
Het Syrische leger voert gerichte aanvallen uit op de burgerbevolking, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) donderdag in een nieuw rapport Dood uit de Hemel. Het Syrische leger bombardeert onder meer ziekenhuizen en bakkerijen. Volgens HRW maakt het regime zich hiermee schuldig aan misdaden tegen de mensheid.

"De luchtaanvallen die bevolen zijn door de regering, doden willekeurig én gericht burgers. Het lijkt erop dat het een strategie is om systematisch de burgerbevolking te viseren", aldus de mensenrechtenorganisatie. Ze wijst erop dat men hiermee de internationale oorlogswetten schendt en zich dus schuldig maakt aan misdaden tegen de mensheid. Volgens HRW kwamen bij de raids sinds de zomer van vorig jaar ruim 4.300 mensen om het leven.

De mensenrechtenorganisatie bezocht 52 plaatsen in het noordwesten van Syrië, die onder controle vallen van de rebellen. In het gebied is sprake van tientallen "wetteloze" luchtaanvallen. Zo werd het hospitaal van Dar al-Shifa maar liefst vier keer aangevallen door gevechtsvliegtuigen. "Dorp na dorp troffen we een bevolking aan die doodsbenauwd is voor de luchtmacht", verklaarde Ole Solvang van HRW. Volgens hem is het bedoeling om angst en vernieling te zaaien en de bevolking op de vlucht te jagen.

HRW meent dat er bij de luchtaanvallen ook zware munitie wordt ingezet, waarbij in één klap verschillende huizen kunnen worden getroffen. Een inwoner van Azaz, in het noorden van Syrië, getuigt hoe twaalf familieleden omkwamen bij één luchtaanval op zijn huis op 15 augustus van vorig jaar. Volgens HRW werd bij die aanval een clusterbom gebruikt, die tot 155 meter ver schade aanricht.

HRW doet dan ook een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om het geweld te stoppen. Ze vraagt aan de VN-Veiligheidsraad om een wapenembargo in te stellen, en het Internationaal Strafhof in te schakelen.


Met de spot Syrië 12-12 – Levens redden zetten de Vlaamse radio- en tv-omroepen hun schouders onder de campagne van 12-12 voor de Syrische bevolking. Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.

Foto AFP

MEEST RECENT