Groen organiseert hoorzittingen over GAS-boetes

Groen organiseert hoorzittingen over GAS-boetes

Groen organiseert hoorzittingen over GAS-boetes

Print
Er komen dan toch hoorzittingen over het wetsontwerp om de GAS-boetes te verstrengen. Stefaan Van Hecke (Groen) organiseert ze maandag.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wil de GAS-boetes (GAS komt van "gemeentelijke administratieve sancties",nvdr) verhogen van 250 euro naar 350 euro. Voor minderjarigen gaat het tarief van 125 naar 175 euro en de leeftijd waarop je ze kan krijgen zakt van 16 jaar naar 14 jaar. Door het ontwerp kunnen ook korte werkstraffen en plaatsverboden worden opgelegd.

Groen wilde in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken hoorzittingen over het ontwerp organiseren, maar alle andere partijen stemden dat voorstel weg net voor de paasvakantie.

Stefaan Van Hecke organiseert nu zelf maandag hoorzittingen. "Alle partijen zijn daarop uitgenodigd. Komen zeker al: de Vereniging van Vlaamse steden en Gemeenten, professor Johan Put (jeugdrecht, KULeuven), de Kinderrechtencommissaris, de Vlaamse Jeugdraad. Maar we hebben ook het college van procureurs-generaal gevraagd, net als de Vaste Commissie voor de Lokale Politie".

"Dit is een heel belangrijk ontwerp. Terwijl het parlement over de kleinste onderwerpen hoorzittingen organiseert, zou dit dan niet mogen over dit belangrijke ontwerp. De meerderheid wil dit blijkbaar al woensdag in ijltempo door de Kamercommissie jagen. Discussie is uitgesloten".

Groen vindt vooral dat vervolgen en bestraffen een taak is van het gerecht en niet van gemeentebesturen. De partij is tegen overlastboetes voor minderjarigen en wil een strikte definitie van wat overlast is. "Nu gaat dat van op de grond spuwen, over met sneeuwballen gooien tot boterhammetjes eten op de trappen van een kerk. Is dat allemaal overlast?", zo zegt Van Hecke.

Lees ook: N-VA wil ook overlastboetes voor dronkenschap en domiciliefraude

Groen wil geen overlastboetes voor minderjarigen

Milquet hervormt wet op overlastboetes

JDW
Archieffoto: Stefaan Van Hecke

.

Nu in het nieuws