Nigel Williams na dood Thatcher: "Feest in de arbeiderswijken"

Dat de maandag overleden Margaret Thatcher (87) een controversieel figuur was, is zowat het understatement van de dag. Enkele staatsleiders hebben lovende woorden over voor Thatcher, maar daarnaast zijn er ook tal van mensen die hun blijdschap over haar heengaan niet onder stoelen of banken steken, zoals de Antwerps-Britse komiek Nigel Williams.

jrosquin

Nigel Williams werd in het Radio 1-programma Nieuwe Feiten naar een reactie gevraagd over de dood van de Britse ex-premier. "Wat is er nu zo goed aan dat mens?", vroeg hij zich af. "Laat ons niet vergeten dat dat de vrouw is die Nelson Mandela als terrorist heeft bestempeld, de vrouw die acht Ierse gevangenen liet dood hongeren, de vrouw die 500 onschuldige Argentijnse mariniers de dood heeft ingejaagd, de vrouw die de dictator Pinochet verwelkomde."

Lees ook: Margaret Thatcher (87) overleden

Williams is altijd al een rabiate tegenstander geweest van het regime van Margaret Thatcher. Toen hij al in België was aanbeland, ging hij in de jaren '80 terug naar Engeland om de stakende mijnwerkers te ondersteunen. "Ze heeft een nieuw soort fascisme ingevoerd, een totaal harteloos beleid. Mijnwerkers vielen een jaar zonder inkomen, het aantal daklozen is onder haar toegenomen, ze is gestopt met het bouwen van sociale woningen en ze was de vrouw die tegen een minimumloon was. Ze zat geen kl***n in met de gewone mens", vat Williams samen. "Ik daag alle economen die nu de loftrompet afsteken over Thatcher uit om naar Engeland en te gaan zien wat voor een ravage ze heeft aangericht in de arbeiderswijken."

"Gelukkige dag"

Dat Williams niet treurt om het heengaan van Thatcher verstopt hij niet. "Het klinkt misschien hard, maar voor mij is het een gelukkige dag. Ik kan niet beschrijven hoeveel feestelijkheden er nu gaan plaats vinden in de Engelse arbeiderswijken."

Toch overheerst bij Nigel Williams toch nog vooral de woede. "Hoe groter de smeerlappen, hoe groter de staatsbegrafenis die ze krijgen. De gewone mens in Engeland gaat nog maar eens moeten betalen om ze in de grond te stoppen. Onwaarschijnlijk vind ik dat!"

Gevraagd naar een laatste korte reactie over haar dood, was het duidelijke antwoord: "Dat is 30 jaar te laat… en nu een whisky!"

Foto: JVDP

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio