David Van Reybrouck wint 'Prix Aujourd'hui'

De Franse literatuurprijs 'Prix Aujourd'hui' gaat dit jaar naar de Belgische auteur David Van Reybrouck voor zijn boek 'Congo'.

fvandervreken

"Een geschiedenis", zo hebben de organisatoren maandag bekendgemaakt. De laureaat krijgt de prijs woensdag uitgereikt op het gemeentehuis van het zesde arrondissement in Parijs, in aanwezigheid van François Pinault, de vroegere voorzitter van de groep PPR (die binnenkort Kering zal heten) en een grote kunstverzamelaar. De prijs bestaat sinds 1962 en bekroont een politiek of historisch werk omtrent de hedendaagse tijd, geschreven door een Franse of buitenlandse auteur, maar in Frankrijk in het Frans uitgegeven. In dit geval gaat het om uitgeverij Editions Actes Sud. Aan de prijs hangt voor het eerst een dotatie van 45.000 euro vast, begiftigd door François Pinault. Voordien was dat 25.000 euro.

Naast zijn werk als auteur en wetenschapper, is Van Reybrouck ook bekend van de G1000, een initiatief waarbij hij 1.000 Belgen liet overleggen over politieke problemen om zo burgerparticipatie te stimuleren.

Belga

Foto: AFP