Kritiek op plan om spaarders te laten meebetalen bij bankredding

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback vindt het een 'absoluut gevaarlijke piste' om de grote spaarders te laten meebetalen bij een bankredding. Ook Open Vld-senator Rik Daems vindt het plan van Europees Commissaris Olli Rehn geen goed idee.

tmas

Rehn verklaarde dit weekend dat grote spaarders vaker een deel van hun spaargeld zullen verliezen als een bank gered moet worden. Volgens hem is er een richtlijn in de maak waardoor beleggers en spaarders zullen worden aangesproken bij een herstructurering of ontmanteling van een bank. Minister van Financiën Koen Geens liet al weten het logisch te vinden dat grote spaarders meehelpen bij de redding van een bank.

"Dat de spaarder zou moeten opdraaien voor de fouten van de bank, is de wereld op zijn kop", reageert sp.a-voorzitter Bruno Tobback. "Net zoals toen de belastingbetaler moest opdraaien voor de fouten van de banken."

Tobback vindt het dan ook zorgwekkend dat minister van Financiën Koen Geens het logisch vindt dat grote spaarders meehelpen bij de redding van een bank. "De minister van Financiën moet zorgen voor toezicht zodat er geen ongelukken gebeuren", vindt hij.

Ook Rik Daems is het niet eens met de minister. "Ik ben het dan ook oneens met onze minister van Financiën, Koen Geens (CD&V) wanneer deze stelt dat het niet onlogisch is dat grote spaarders aangesproken worden als een bank gered moet worden", aldus Daems. Volgens de Open Vld'er zou de maatregel vooral leiden tot meer instabiliteit bij de banken. Het minste slechte nieuws of zelfs valse geruchten rond een bank zal de spaarders aanzetten om hun geld terug te halen uit die bank."

Belga Archieffoto