Haentjens tekent geen beroep aan

Advocaat Jaak Haentjens heeft geen cassatieberoep aangetekend tegen het arrest van het Gentse hof van assisen, dat zijn cliënt Kim De Gelder veroordeelde tot levenslange opsluiting. Dat is vernomen bij het Gentse gerecht. Kim De Gelder heeft nog tot middernacht om eventueel in de gevangenis te kennen te geven dat hij in cassatie wil gaan.

jrosquin

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder toerekeningsvatbaar en schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard.

Eerlijk proces?

Advocaat Haentjens zei na het arrest op 22 maart dat hij zijn cliënt adviseerde geen cassatieberoep aan te tekenen tegen het arrest van het assisenhof. Later verklaarde hij dat hij eraan twijfelde of zijn cliënt wel een eerlijk proces had gekregen, omdat diens geestestoestand niet correct beoordeeld zou zijn bij gebrek aan een psychiatrisch observatiecentrum. Haentjens overwoog in cassatie te gaan, met het oog op een latere procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Zaterdag hadden de ouders van De Gelder echter gemeld dat ze besloten hadden niet in cassatie te gaan. Als ook De Gelder vanuit de gevangenis maandag geen cassatieberoep wil, is de veroordeling tot levenslange opsluiting definitief. Dan kan De Gelder ten vroegste binnen 11 jaar een aanvraag doen om vervroegd vrij te komen. De wet-Lejeune, die gewijzigd werd tijdens het proces van De Gelder, stelt dat wie tot 30 jaar of levenslang veroordeeld wordt, voortaan zeker minstens 15 jaar van zijn straf moet uitdoen in plaats van 10 jaar. De Gelder zat al vier jaar in voorhechtenis in afwachting van het proces.

Belga

Tekening Belga Kim De Gelder en Jaak Haentjens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER