Honderd jaar oude telefoons gered van containerpark

Gilbert Bécaud was ‘Monsieur Cent Mille Volts’ voor Frankrijk, maar in Pulderbos is Gust Van den Brande (78) al enkele jaren Meneer Honderdduizend Volt. Met veel energie breidt hij ieder seizoen zijn museum van de elektriciteit uit. Ditmaal redde hij zeven houten en bakelieten telefoontoestellen van de brandstapel.

Kristin Matthyssen

Ieder jaar van april tot oktober opent Van den Brande elke tweede en vierde zondag van de maand zijn elektriciteitsmuseum ‘Hier Brandt de Lamp’ aan de Molenheide. En elk jaar vergroot de leraar-op-rust zijn collectie met nieuwe stukken. Deze keer heeft Gust zeven mooie houten en bakelieten telefoontoestellen van de brandstapel kunnen redden. Wie de vierkanten houten telefoons, heuse meubelstukken, ziet, kan nauwelijks aannemen dat dit de voorlopers van de huidige smartphones zijn. "Het gaat om een schenking van Herman De Belder uit Emblem", vertelt Gust. "Een dorpsgenoot van mij, want ik woon zelf ook in Emblem maar houd mijn museum naast het huis van mijn dochter Vera en schoonzoon Jef in Pulderbos. Hermans vader had vroeger zelf bij de telefoonmaatschappij gewerkt en verzamelde daarom alles van telefonie. Hij had het huis van zijn pa nu moeten leegruimen en wou de telefoontoestellen afkieperen in het containerpark. Gelukkig wipte hij eerst nog in het gemeentehuis van Ranst binnen. Daar zag Herman mijn foldertjes over het museum liggen. In plaats van naar het containerpark te rijden, heeft hij mij eerst gebeld of ik interesse had. Al een geluk, want die houten telefoons dateren van het begin van vorige eeuw."

Gust demonstreert hoe de gebruiker eerst aan een hendeltje moest draaien, ring-ring, om de centrale op te roepen. "Daar zat iemand die vroeg welk nummer je wou bellen. Vermits er nog niet veel mensen telefoon hadden, waren die telefoonnummers nog heel eenvoudig, bijvoorbeeld gewoon een 8. Vervolgens bracht die persoon op de centrale met twee jackstekkers de verbinding tot stand. Het was gemakkelijk, want je kon ineens vragen hoeveel de oproep ging kosten. Handig omdat veel dorpsgenoten bij de enkelingen met een telefoontoestel kwamen bellen en dan ineens konden betalen."

Van den Brande herinnert zich nog hoe vroeger in Pulderbos enkel de burgemeester en De Kloemp (de grootste kruidenierszaak van het dorp) een telefoon bezaten. "Iedereen ging bij De Kloemp bellen."

Een andere aanwinst voor het museum van de voorbije winterrust is een prachtkast met doorschijnende TL-lam en doorschijnende starten van 25 centimeter lang die Gust na bemiddeling van de firma Niko van lampenfabrikant Philips kreeg. "Mag ik langs deze weg alle vrije schenkers bedanken die ervoor gezorgd hebben dat ik nu al 4.500 stuks kan exposeren? Dankzij optredens in Man Bijt Hond en op Nederland 3 kreeg ik ook al bezoekers uit het Brusselse en Nederland over de vloer."

Gust heeft één probleem. "Ik weet té veel. Daarom vertel ik te lang. Groepen fietsers of wandelaars willen een korte uitleg, maar eenmaal ik losbarst over oorlogslampen, kiekenwekkers, de evolutie van het strijkijzer, porseleinen zekeringen of weerstandsbruggen ben ik niet meer te stoppen. Daarom, en ook eventueel voor later als ik er niet meer ben, wil ik mijn stem vastleggen op audioband zodat mensen later via een koptelefoon gerichte uitleg kunnen krijgen. Zo kunnen mijn kleinzoon Hans en dochter Vera later bezoekers ontvangen. Ik ben nu zelf met een dictafoon aan het experimenteren, maar zoek iemand die ervaring heeft met het opnemen van zo’n audiorondleiding en mij helpt om nuttige anekdotes en puntige uitleg in te spreken op band."

Vanaf 27 april neemt Gust met zijn museum ook deel aan de Week van de Amateurkunsten (WAK). "Omdat alles wat hier staat, toch ook een vorm van kunst is."

*Hier brandt de lamp, start nieuw museumjaar, Molenheide 49 in Pulderbos, aan fietsknooppunt 95 en elektriciteitscabine, gratis inkom

april-okt, 2de en 4de zondag van de maand, 13.30u-17u

ook groepen, max. 15 personen, na afspraak

gust.vdbrande@skynet.be

0471-32.54.41 of 03-480.35.03

Kristin Matthyssen

Foto: Gust Van den Brande bij de prachtige houten telefoontoestellen van meer dan honderd jaar oud. Hallo hallo? Foto Dirk Kerstens

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio