Frituuruitbater zoekt sponsors voor dieet

Uitbater Wim Baijens (43) van frituur De Peel staat voor een moeilijke opdracht. Terwijl hij dagelijks lekkere frietjes en snacks bakt, wil hij op één jaar tijd veertig kilo afvallen. Klanten van frituur De Peel kunnen hem sponsoren voor elke kilo die hij afvalt. Van de opbrengst krijgen de leerlingen van basisschool De Klimop gratis frietjes.

Van Beurden Kathleen

Voor Wim aan zijn dieet begon, woog hij 130 kilo. "Ik voelde me slecht in mijn vel", bekent de uitbater van frituur De Peel in Ravels-Eel. "Bovendien ben ik zeven maanden geleden voor de derde keer papa geworden en wil ik een gezonde en fitte vader worden, die met zijn zoon kan spelen en sporten. Voor ik op dieet ging, at ik veel te veel frituursnacks. Alle overschotjes of snacks die niet goed gebakken waren, at ik zelf op."

Op 1 januari gooide Wim het roer drastisch om. "Ik eet bijna alleen nog gezonde dingen zoals volkorenbrood, yoghurt en kipfilet en ga vijf keer per week sporten. Alcohol, frisdrank, frietjes en curryworsten staan voortaan op mijn zwarte lijst. De kilo’s vlogen er af en drie maanden later was ik twintig kilo lichter. In het begin vond ik het moeilijk om de hele dag frietjes te bakken en er zelf geen te mogen eten, maar intussen ben ik het al gewoon. Natuurlijk zondig ik nog wel eens, maar dat gebeurt veel minder dan vroeger." Wim is intussen van 130 naar 110 kilo gegaan. "In september is het kermis in Ravels-Eel. Dan wil ik de kaap van 100 kilo bereikt hebben. En aan het einde van het jaar wil ik nog maar 90 kilo wegen."

Omdat Wim wel wat steun kan gebruiken om zijn dieet vol te houden, bedacht hij samen met zijn vriendin Sue een sponsoractie. "Iedereen kan mijn dieet sponsoren voor 0,25 euro per kilo. Wie tien kilo sponsort, betaalt dus 2,5 euro en wie de resterende twintig kilo sponsort, betaalt 5 euro." Met het ingezamelde geld bakken Wim en Sue tijdens de kermis in september gratis frietjes en kipnuggets voor alle leerlingen van de school in Ravels-Eel. "Natuurlijk is het niet de bedoeling dat de kindjes gaan denken dat ze best elke dag frieten eten. Anders moeten ze later ook zo’n dieet volgen als ik nu", lacht Wim.

"Daarom maken we een boekje met gezondheidstips en leggen we hen bijvoorbeeld uit dat frietjes in palmolie gezonder zijn dan in rundsvet." Wie het dieet van Wim wil sponsoren, kan dat doen in frituur De Peel en maakt kans op één van de vijf ontbijtbons en twee weekendjes weg die verloot worden.

Kathleen VAN BEURDEN Foto Mia Uydens

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio