Belgische VN-expert mag Rwanda niet meer binnen

Twee experts van de Verenigde Naties, die vorig jaar in een rapport hadden geschreven dat de Rwandese regering steun verleent aan de inmiddels opgesplitste rebellenbeweging M23, mogen Rwanda niet meer binnen. De Belg Bernard Leloup en de Modavische Marie Plamadiala wordt de toegang tot het land ontzegd, zo melden Congolese media.

awillems

"We hebben aan het VN-sanctiecomité over Congo gezegd dat er voor twee leden van hen geen visum meer zal worden afgeleverd", zegt Olivier Nduhungirehe, de adjunct-ambassadeur van Rwanda bij de Verenigde Naties.

Aanleiding vormt een rapport van VN-experts, dat dateert van oktober vorig jaar. Daarin worden Rwanda en Oeganda ervan beschuldigd de rebellen van M23 militair (foto) te hebben geholpen bij het innemen van de Congolese stad Goma. Kigali en Kampala ontkennen de beschuldigingen.

In een nota aan de secretaris-generaal van de VN, wordt Leloup nu door Rwanda beschuldigd van vooroordelen ten opzichte van de Rwandese regering. Plamadiala beschikt volgens die nota dan weer niet over de nodige expertise, waardoor ze niet geschikt zou zijn om als VN-expert te functioneren.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft desondanks Leloup en Plamadiala gehandhaafd als lid van de expertengroep.

Belga