CIA en Pakistan sloten in 2004 deal over aanvallen met drones

De controversiële drone-aanvallen van de CIA in Pakistan zijn van start kunnen gaan dankzij een geheime deal die dateert uit 2004. Het akkoord dat toen gesloten werd, gaf de Verenigde Staten toegang tot het Pakistaanse luchtruim, schrijft The New York Times.

awillems

De krant beschrijft hoe Islamabad ermee instemde om de CIA een drone - een onbemande vliegtuigje - te laten gebruiken, om een Pakistaanse bondgenoot van de taliban te doden. Nek Muhammad, de leider van een groep opstandelingen, werd door Pakistan immers als een belangrijke vijand beschouwd.

In ruil voor het uit de weg ruimen van die man, verleende Pakistan aan de CIA toelating om ook daarna nog drones in te zetten voor het doden van al-Qaidaverdachten, aldus het Amerikaanse dagblad.

Bij die drone-aanval in Zuid-Wazirstan werden naast Nek Muhammad nog verschillende andere mensen gedood. Onder hen ook twee jongens, van 10 en 16 jaar oud. Achteraf nam het Pakistaanse leger de verantwoordelijkheid voor die aanval op zich, luidt het nog in het artikel.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken doet het artikel af als "ongefundeerd". "Het maakt deel uit van de propaganda die verwarring wil creëren omtrent het duidelijke standpunt van Pakistan" over de drone-aanvallen. "We hebben herhaaldelijk verklaard dat Pakistan het gebruik van drones als contraproductief beschouwt", zegt Aizaz Ahmad Chaudhry. "Het schendt de soevereiniteit van Pakistan en gaat in tegen het internationaal recht."

De drone-aanvallen van de CIA hebben in Pakistan het leven gekost aan honderden mensen, onder wie ook heel wat burgers. Ook in de VS liggen de aanvallen, en het geheime karakter ervan, fel onder vuur.