Regeringen praten deze maand over usurperende bevoegdheden

Regeringen praten deze maand over usurperende bevoegdheden

Regeringen praten deze maand over usurperende bevoegdheden

Print
Premier Elio Di Rupo wil op 19 april met de deelstaatregeringen praten over de usurperende bevoegdheden. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zondag gezegd in 'De Zevende Dag' op Eén. De federale regering wil 300 miljoen euro van die door de federale overheid gefinancierde deelstaatbevoegdheden schrappen.

De discussie over de usurperende bevoegdheden - zaken als grootstedenbeleid of ontwikkelingssamenwerking door universiteiten - sleept al lang aan. De federale regering heeft in haar begroting een bedrag aan geschrapte uitgaven voor die bevoegdheden ingeschreven. De deelstaten staan niet te springen om die door de federale regering aangegane uitgaven zomaar over te nemen.

Peeters wil nu eigenlijk wel eens horen over welke uitgaven het precies gaat. "We kunnen geen geld opzijzetten als we niet weten waarover het gaat", zei hij in 'De Zevende Dag'.

De minister-president, net terug van een aantal buitenlandse missies, kwam ook terug op de discussie over de economische diplomatie. Hij betreurt dat de federale minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), in Brazilië, ondanks het protest van de deelstaten, de eerste economische adviseurs heeft aangesteld en herhaalde dat de Vlaamse regering naar de Raad van State stapt.

Belga
Archieffoto

.

Nu in het nieuws