Oekraïense president geeft gratie aan bondgenoot van Timosjenko

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft gratie verleend aan de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Joeri Loetsenko, een trouwe bondgenoot van ex-premier Joelia Timosjenko, die nog steeds in de cel zit. Dat staat zondag te lezen in een presidentieel decreet.

tmas

"President Janoekovitsj heeft gratie verleend aan zes gevangenen, onder wie Joeri Loetsenko en ex-minister van Milieu, Georgy Filiptsjoek", zo luidt het in een persbericht van de presidentiële communicatiedienst.

Volgens het persbericht moet het decreet gezien worden in het kader van een versoepeling van het beleid, "om de wetgeving menselijker te maken en het aantal gedetineerden te reduceren".

Vorige week nog bevestigde het Hof van Cassatie de celstraf van vier jaar voor Lutsenko, die in december 2010 werd opgesloten.

Over Timosjenko wordt in het decreet met geen woord gerept. Janoekovitsj wees vorige maand haar mogelijke vrijlating nog af. "Ze moet eerst toegeven dat ze gascontracten heeft afgesloten met Rusland", zo zei hij. Die contracten zouden Oekraïne jaarlijks zes miljard dollar kosten.

Belga Archieffoto: president Viktor Janoekovitsj