Aantal nieuwe vacatures bijna vier procent lager dan jaar geleden

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft vorige maand 23.014 vacatures ontvangen. Dat is 3,7 procent minder dan in maart 2012, zo meldt de VDAB vrijdag.

mceulemans

De daling is vooral toe te schrijven aan het lagere aanbod voor hoog- en laaggeschoolden. Het aantal vacatures ging er op jaarbasis met respectievelijk 3,4 en 7,2 procent op achteruit. Bij de zogenaamde middengeschoolden (enkel een diploma hoger secundair onderwijs) steeg het aantal vacatures met 5 procent.

Minder studentenjobs

Daarnaast is er ook een einde gekomen aan de stijging van het aantal vacatures voor studentenjobs: er is zelfs sprake van een forse daling op jaarbasis (-13,3 procent).

Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat de cijfers vorig jaar opvallend hoog lagen, onder invloed van de nieuwe reglementering. Maar anderzijds is het volgens de VDAB ook mogelijk dat bedrijven nu al voorzien dat ze minder studenten nodig zullen hebben door de slechte economische situatie.

Daling vacatures

Tenslotte blijkt dat de VDAB de voorbije twaalf maanden in totaal 257.298 vacatures ontvangen heeft. Dat cijfer ligt maar liefst 13,7 procent lager dan in de periode april 2011-maart 2012.

Belga Archieffoto