Paus wil "vastberaden" optreden tegen seksueel misbruik

Paus Franciscus heeft vrijdag opgeroepen "vastberaden" te reageren tegen het seksueel misbruik door geestelijken. Hij deed dat toen hij het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer ontving, die verantwoordelijk is voor deze zaken.

mceulemans

"De Heilige Vader heeft in het bijzonder gevraagd dat de Congegratie, in de lijn die door Benedictus XVI werd uitgezet, vastberaden handelt bij de gevallen van seksueel misbruik", luidt het in een communiqué van het Vaticaan. Het is de eerste keer dat de Argentijnse paus zich publiekelijk en direct uitlaat over het decennialange misbruik van tienduizenden kinderen.

"Richtlijnen formuleren"

Hij vroeg "maatregelen ter bescherming van minderjarigen te bevorderen alsook de hulp voor de mensen die in het verleden zo'n geweld moesten ondergaan". In de lijn van zijn voorganger eiste de paus dat "de procedures tegen de schuldigen worden voortgezet" en dat "de bisschoppenconferenties zich inzetten om de nodige richtlijnen te formuleren en uit te voeren".

Franciscus verzekerde dat hij in zijn gebeden bijzondere aandacht had voor de slachtoffers van seksueel misbruik. Niet alleen in de Verenigde Staten en Europa maar ook in Latijns-Amerika kende de Kerk een reeks schandalen. Het meest bekende in Latijns-Amerika is het misbruik waaraan de Mexicaanse stichter van de conservatieve beweging Legionairs van Christus, Marcial Maciel, zich schuldig maakte.

Samenwerking gerecht

In mei 2011 gaf de Congregatie voor de Geloofsleer de bisschoppenconferenties over de hele wereld een jaar de tijd om richtlijnen in de strijd tegen pedofilie vast te leggen. Ze vroeg hen ook samen te werken met het gerecht.

Belga Foto: EPA