Nucleair noodplan ontoereikend

De federale regering wordt in gebreke gesteld omdat ze de bevolking niet voldoende kan beschermen tegen de gevolgen van een nucleaire ramp. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace. Ook de veiligheidsmaatregelen rond de kerncentrale van Doel blijven een heikel punt.

NLodewyckx

Greenpeace klaagt de gebrekkige evacuatieplannen in geval van radioactieve blootstelling bij de bevolking aan. "Na de catastrofe in Fukushima kan de regering zich niet meer verbergen achter de illusie dat een kernramp onmogelijk is", zegt Eloi Glorieux, woordvoerder van de ngo. "België is het enige land ter wereld waar kerncentrales zo dicht bij steden worden geplaatst. Dat kan dramatische gevolgen hebben."

De provincie Antwerpen heeft het Sportpaleis, het Fort van Haasdonck, het Oud Slachthuis en de Civiele Protectie van Brasschaat als opvangcentra voor geëvacueerden, maar die zijn ontoereikend voor het aantal inwoners in de gevarenzones. Daarnaast liggen ze allemaal binnen een straal van twintig kilometer rondom de centrales van Doel, terwijl de aanbeveling dertig kilometer bedraagt. "Alle opvangcentra's liggen allemaal in besmet gebied", verduidelijkt Glorieux. "Dat is voor ons onaanvaardbaar."

De organisatie overhandigde een rapport met haar vaststellingen aan premier Elio Di Rupo en dreigt de regering aan te klagen wegens schuldverzuim. "Wij willen binnen de maand vernieuwende beleidsperspectieven zien. Dat is immers de grondwettelijke taak van onze ministers. Als dat niet gebeurt, zullen we juridische stappen ondernemen."

Nick Lodewyckx

Foto Belga