Greenpeace stelt regering in gebreke

Milieuorganisatie Greenpeace verwijt de federale regering schuldig verzuim bij de bescherming van de burgers bij een kernramp. Daarom overhandigde de milieuorganisatie vrijdagmiddag een ingebrekestelling aan het kabinet van eerste minister Elio Di Rupo. Volgens Greenpeace onderneemt de regering onvoldoende om de bevolking te beschermen als in België een kernramp zoals Fukushima zou gebeuren.

tmas

"Op het vlak van kerncentrales is België uniek", zegt campagneverantwoordelijke Eloi Glorieux. "In ons land en vlak over de grens bevinden zich maar liefst 21 kerncentrales, waarvan acht binnen de grenzen. Bovendien zijn die centrales nergens zo dicht bij grote steden ingeplant, wat als gevolg heeft dat er, bijvoorbeeld, 1,5 miljoen mensen wonen in een straal van 30 km rond Doel."

Een studie van het Max Planck Instituut van mei vorig jaar schat bovendien dat de kans op een kernramp zoals Fukushima 200 maal groter is dan voor de kernramp in Fukushima gedacht werd. Elke 10 à 20 jaar zal een kernramp van dit kaliber gebeuren, en West-Europa loopt het grootste risico.

Ondanks dat hoge risico en de unieke positie van België zijn de noodplannen in ons land allesbehalve adequaat en up-to-date, stelde Greenpeace vast. "Een analyse van de bestaande federale en provinciale nucleaire nood- en interventieplannen leert dat die in het beste geval een antwoord bieden op de effecten van een beperkt ongeluk", zegt Glorieux. "De regering laat dus na lessen te trekken uit de dramatische ervaringen in Fukushima. Dit is schuldig verzuim, en daarom hebben we een deurwaarder officieel een ingebrekestelling laten overhandigen aan het regeringshoofd."

Belga Archieffoto