1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

"Topmodellen eten papier om graatmager te blijven"

Modellen eten papieren zakdoekjes om hun honger te stillen. Althans, dat beweert Kirstie Clements in haar boek The Vogue Factor.

wverhaert

De ex-hoofdredactrice van de Australische Vogue verklapt nog andere dieettips uit de modewereld: "Ik herinner me een shoot in Marrakech die drie dagen duurde. Al die tijd at het model geen enkele maaltijd Op de laatste dag kon ze amper op haar benen staan. Laat staan haar ogen openhouden", schrijft Kirstie Clements. Haar nieuwe boek belooft een onthullende kijk op de modewereld. Al zou het ook perfect om een afrekening kunnen gaan. Clements kreeg vorig jaar na 25 jaar onverwacht haar ontslag als hoofdredactrice van de Australische Vogue.

Borstverkleining

Hoe dan ook pookt het boek de discussie over graatmagere modellen opnieuw op. "Jonge modellen gaan tot het uiterste om zo dun mogelijk te zijn. Achter de pracht en praal van de catwalk, schuilt een schrijnende wereld", beweert Clements. Ze beschrijft enkele drastische afslankmethodes Zo zag ze naar eigen zeggen hoe jonge vrouwen papierenzakdoekjes aten om hun honger te stillen. Daarnaast meent Clements te weten dat heel wat modellen een borstverkleining uitvoeren om toch maar in de kledij te passen. Een uitgehongerd Russisch topmodel zou volgens Clements' beweringen regelmatig het ziekenhuis in moeten om aan het infuus te hangen.

Volgens de ex-hoofdredactrice is de norm op elk continent anders. Een Australisch model dat overzees wil defileren, moet minstens twee matjes afvallen tot ze Paris thin is, dun genoeg voor Parijs. Die term zou vakjargon zijn in de modewereld voor graatmagere modellen.

"Niet in België"

"De hype van extreem magere meisjes is gelukkig niet relevant voor de Belgische markt", nuanceert Jessie Van Osselt van Dominique Models, het grootste Belgische modellenbureau "Natuurlijk komt in de mode alles vroeg of laat terug. Daarom waken wij erover dat onze modellen gezond zijn. Zowel mentaal als fysiek."

"Een meisje dat een ongezond dieet volgt, kan geen gelukkige look uitstralen. Uiteraard spreken de meisjes wel veel over diëten. Wij stimuleren dat ook, want het onderwerp mag geen taboe zijn. Wij wijzen onze modellen vooral op het belang van gezond eten, maar benadrukken tegelijk dat het geen zonde is om je één keer in de week te laten gaan."

SL / GvA / Photo News

MEER OVER Mode & Beauty