Antwerpse Zoo sluit mogelijk door staking

Het personeel van de Zoo en Planckendael dreigt met een staking. Daardoor zouden beide dierentuinen vandaag of zaterdag dicht kunnen zijn. Reden voor de onrust is de afwikkeling van de sluiting van grandcafé Paon Royal. Ook de eindejaarspremie van het personeel is nog niet volledig uitbetaald. "Mogelijk verklaart ook het tuinpersoneel zich solidair, waardoor de zoo stilligt," stelt Yvan De Jonge (ABVV Horval).

jrosquin

Eerder dit jaar moesten bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, de beheerder van de Antwerpse zoo, 16 personeelsleden verdwijnen. Zij waren werkzaam in het Grand Café Paon Royal, dat moest sluiten door werken aan de Koningin Elisabethzaal.

Op 27 maart werd een sociaal akkoord bereikt, met verschillende vergoedingen voor personeel dat niet kan blijven. Negen werknemers kunnen nog tot september aan de slag ter vervanging van de reguliere seizoensarbeiders.

ZOO dit weekend dicht?

"Maar het blijft mislopen," zegt Yvan De Jonge van ABVV Horval. "Er zijn problemen met de eindejaarspremie, dan blijkt dat bepaalde werknemers jarenlang fout ingeschaald werden, anciënniteit wordt niet volledig meegerekend bij sommige vertrekkers, en zo is er een hele lijst van zaken die fout gaan."

Zijn collega Danny Van Goethem van ACV Voeding en Diensten treedt hem bij: "Op elk probleem dat we aanklagen komt er wel een uitleg van de directie, maar we stellen altijd maar nieuwe problemen vast. Dat kan zo niet blijven duren. Een van de dagen gaat het horecapersoneel dat niet meer pikken."

"Als de directie niet snel ernstig reageert, dreigt er vrijdag of in het weekend een staking," stelt De Jonge. "Mogelijk sluit ook het tuinpersoneel zich daarbij aan, en gaat het park dan ook plots dicht."

Directie 'neemt probleem ernstig'

De directie van de Antwerpse Zoo beseft dat er een aantal problemen zijn in de nasleep van de sluiting van het Grand Café Paon Royal. Volgens Johan Poplemon, directeur human resources, wordt elk probleem ernstig genomen. "Het is met de sluiting van het café een emotionele periode geweest. Vandaag zijn er op een infosessie een aantal grieven naar boven gekomen. Die punten zijn ons bekend en die zijn uitgepraat of er is een actieplan aan verbonden. Niemand wil sociale onvrede, en ook wij willen een ernstige werkgever zijn."

De stakingsdreiging neemt hij alvast serieus: "We doen al het mogelijke om problemen op te lossen, zodanig dat we niet tot dat scenario moeten overgaan. Dat zouden we betreuren."

Foto WH