Parket jaagt op Belgen in belastingparadijzen

Het federaal parket en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) starten een onderzoek naar steenrijke Belgen die hun geld in belastingparadijzen hebben geparkeerd. Op de internationale lijst die donderdag naar buiten kwam, staan meer dan honderd Belgen, onder wie heel wat Antwerpse diamantairs.

jrosquin

Waar zit het geld van de superrijken?. Wie zijn ze en hoe versluizen ze hun geld naar belastingparadijzen als de Maagden- of de Cookeilanden? Tot donderdag was het één groot geheim. Maar door een lek zijn 120.000 namen van bedrijven en particulieren naar buiten gekomen. De ‘Offshore leaks’ zijn het grootste financiële lek in de geschiedenis.

In het buitenland komen toppolitici in het vizier. In ons land zou er geen enkele politicus of topbedrijfsleider op de lijst staan. Wel een reeks rijke particulieren en Antwerpse diamantairs, die nog maar eens in opspraak komen.

“De Bijzondere Belastinginspectie zal elke naam in het dossier bekijken”, zegt John Crombez (sp a; foto), staatssecretaris voor Fraudebestrijding. “Als die niet uit vorige onderzoeken bekend zijn, starten we sowieso een onderzoek.”

Samen hebben de zogenaamde offshorebedrijven voor 25.000 miljard euro aan geld versluisd. Dat is honderd keer zoveel als het geld op alle spaarboekjes in ons land. Het geld verplaatsen ze omdat ze in eigen land veel te hoge belastingen moeten betalen.

Crombez noemde het donderdag "typisch" dat de diamantsector wordt genoemd bij de Belgische verdachten. Eerder op de dag had hij al verklaard dat de anonimiteit en het bankgeheim voor fraudeurs pijlsnel aan het verdwijnen zijn. "Gegevens raken steeds meer bekend, de vluchtwegen worden steeds schaarser", stelde hij verheugd vast.

WB/AK/JVB

Foto: Belga