d'Apsjaars stellen cd voor in Pulderbos

"Wij zen van Antwerpen!" heet de derde full-cd van d'Apsjaars. Die titel vormt echter geen belet om het nieuwe muzikale ei van deze oerantwerpse volksmuziekgroep in taverne Het Molenhuis in Pulderbos voor te stellen.

drombouts

'Nen apsjaar' is Antwerps voor 'rare kwistenbiebel', en die naam is goed gekozen. D'Apsjaars houden het midden tussen Ed Kooyman, Wannes Van de Velde en Katastroof. Waarom een Antwerpse groep haar derde cd in Pulderbos voorstelt? "Hier kunnen de mensen gemakkelijker parkeren", antwoordt zanger-gitarist en componist Lode De Ceuster laconiek. "En ook wel een beetje omdat ik zelf al jaren in Pulderbos woon. Wij hebben met d'Apsjaars al op de Molenfeesten opgetreden, vandaar dat we ons verbonden voelen met deze locatie."

Lode De Ceuster maakte in de jaren zestig furore als De Zingende Dokwerker met het protestlied 'Yankee go home.' Dertig jaar geleden leerde hij op een camping in Zuid-Frankrijk snaarvirtuoos Marc De Bie (61) kennen. "Ik hoorde een kampeerder gitaar spelen en ging erop af. Die gitarist bleek Marc te zijn, óók een Antwerpenaar. Meer zelfs: hij woonde op dertig meter van mijn deur en elke morgend om vijf uur als ik naar de dokken reed passeerde ik hem, want Marc was een postbode. Ongelooflijk dat je je gebuur en muzikale zielsgenoot leert kennen op duizend kilometer afstand van huis."

Sindsdien treden ze samen onder de groepsnaam d'Apsjaars op in volkshuizen, markten, cafés en zelfs één keer in de Roma in Borgerhout. Twintig jaar geleden werd de groep nog uitgebreid met accordeoniste Linda "Rappe Vingers" Mallentjer (53) uit Wommelgem die ze in de sportclub leerden kennen.

D'Apsjaars brengen nog altijd maatschappijkritische nummers. Zo staat op hun nieuwe full-cd een nummer over de juwelier uit Lier die een buitenlandse inbreker neerschoot en hierdoor zelf in de cel belandde. Ook de dokwerkers en de hoeren worden verdedigd.

Lode heeft intussen nog een aanstekelijke muzikale ode aan de molen van Pulderbos gecomponeerd. "Het gaat om de meezinger 'De molen van Pulderbos' en het lied 'Mijn dorpje Pulderbos'. Voorlopig bezit ik enkel een demo-cd, maar eigenlijk ben ik op zoek naar een sponsor om beide nummers uit te brengen en te verspreiden, bijvoorbeeld via de toeristische dienst van de gemeente. Ik loop al een tijdje met die twee liedjes rond, maar ik ben zelf niet zo'n type om ermee te leuren." Vermits Pulderbos nog geen dorpshymne heeft, vragen wij ons af waarop er gewacht wordt. Interesse? Tel. Lode De Ceuster: 0477-518.952

*d'Apsjaars, presentatie derde full-cd 'Wij zen van Antwerpen', zondag 19 mei om 15u in Het Molenhuis, Molenheide 67, Pulderbos.

Beluister hier een fragment uit 'De molen van Pulderbos', een van de twee liedjes waar Lode nog een sponsor voor zoekt om ze uit te brengen.

Foto Joren De Weerdt: Lode De Ceuster, Linda Mallentjer en Marc De Bie met zijn 'koekendoos' voor Het Molenhuis. Samen vormen ze d' Apsjaars.

Vastgoed

Jobs in de regio