Wagnerfans bloeden voor goede zaak

Print
Wagnerfans bloeden voor goede zaak

Wagnerfans bloeden voor goede zaak

Antwerpen - Naar aloude gewoonte stroomde de voorbije week het bloed opnieuw rijkelijk op het podium van de Vlaamse Opera. Decennialang programmeerde het cultuurhuis rond paastijd immers Parsifal, Richard Wagners laatste opera. Een visueel en muzikaal spektakel waarin bloed prominent aanwezig is, in het verhaal en op de scène.

Tot in de jaren tachtig toenmalig intendant Gerard Mortier plots genoeg had van Wagners meesterwerk en brak met een traditie. "Oubollig", zuchtte hij. Aviel Cahn, huidig intendant van de Vlaamse Opera, denkt er anders over. Voor het eerst in jaren programmeerde hij opnieuw Parsifal. Het oude verhaal kreeg een moderne interpretatie. Om Wagners opera helemaal naar de dag van vandaag te halen, koppelde Cahn het spektakel dinsdag zelfs aan een bloedinzamelactie.

"Eigenlijk kwam een van de technici al lachend met het idee op de proppen", zegt woordvoerder Wilfried Eetezonne. "We contacteerden het Rode Kruis, die meteen erg enthousiast waren. Van 18u tot 20.30u konden operagasten nog voor ze plaatsnamen in een van de bloedrode zitjes een goede daad stellen. In totaal doneerden een zeventigtal mensen bloed. Heel wat onder hen deden dat voor het eerst."

De Vlaamse Opera was alvast enthousiast over het succes van de actie. Sinds Aviel Cahn intendant is, werden al vaker acties op poten gezet om hun betrokkenheid bij de dagdagelijkse realiteit in de kijker te zetten.

RUAE

Foto: FrBe

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio