Sven Mary wil rechter Kasteelmoord van zaak

Sven Mary, de advocaat van een verdachte in de Kasteelmoord, heeft een verzoekschrift ingediend om Stefaan Verhelst, de voorzitter van de Brugse raadkamer, te laten wraken. De andere advocaten in het dossier reageren verrast op het wrakingsverzoek.

jrosquin

De raadkamer besliste onlangs dat de man aangehouden blijft, maar volgens Mary heeft de voorzitter zich toen niet onafhankelijk of onpartijdig opgesteld. De voorzitter zegt wel objectief te zijn en is niet van plan op te stappen.

De andere advocaten in het dossier reageren verrast op het wrakingsverzoek. Zij merkten zelf geen partijdigheid bij voorzitter Stefaan Verhelst. Anderhalve maand geleden zette onderzoeksrechter Paul Gevaert een stap opzij, na een wrakingsverzoek door meester Johan Platteau. "Ik ken natuurlijk de beweegredenen van meester Mary niet", reageert Platteau. "Ik kan alleen maar zeggen dat wij altijd met respect en objectiviteit zijn behandeld. De voorzitter is altijd correct geweest met André Gyselbrecht."

'Niets opgevallen'

Ook meester Vincent Vereecke, de advocaat van Peter Gyselbrecht, had eerder nog geen partijdigheid gemerkt bij de voorzitter van de raadkamer in Brugge. "De confrater zal wel niet over één nacht ijs zijn gegaan, maar ik ben toch wel verrast. Wij zijn toch ook een aantal keer voor de raadkamer verschenen; ons is toen niks opgevallen."

Meester Philip Daeninck, de advocaat van Tinus van Wesenbeeck, reageert vanuit het buitenland verbaasd op het verzoek tot wraking. Hij merkt op dat het een delicate kwestie is en geeft verder geen commentaar.

De Brugse raadkamer verlengde op 22 maart de aanhouding van Vanlingen. Tegen die beslissing ging meester Mary in beroep bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Ook het verzoek tot wraking zal door het hof in Gent behandeld worden.

Bron: DS, HNB, HLN

Foto: PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER