Parkeerboetes waren zeven jaar lang mogelijk ontwettig

Parkeerboetes waren zeven jaar lang mogelijk ontwettig

Parkeerboetes waren zeven jaar lang mogelijk ontwettig

Print
Waren de parkeerboetes die tussen 2003 en 2010 in België zijn uitgeschreven eigenlijk wel wettig? Over die vraag buigen de juristen van de FOD Mobiliteit zich nadat het Grondwettelijk Hof delen van een wet uit 2003 strijdig verklaarde met de bevoegdheidsverdeling in ons land.

Het Grondwettelijk Hof stelde vorige week vast dat een federale wet met verschillende bepalingen rond verkeersveiligheid uit 2003 minstens gedeeltelijk in strijd is met de bevoegdheidsverdeling die sinds 1980 in België geldt. De betrokken regelgeving komt volgens de rechters immers aan de gewesten toe. Die hebben echter pas in 2010 de eigen regels aangepast.

Gevolgen bestudeerd

Wat dat concreet betekent voor de uitgeschreven boetes is voorlopig niet duidelijk. Op het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet kan men slechts kwijt dat de gevolgen van de uitspraak nog volop bestudeerd worden.

De wet in kwestie gaat trouwens veel ruimer dan enkel het parkeerbeleid. Het Grondwettelijk Hof sprak zich donderdag echter enkel uit over artikel 37. Aan de basis van de hele kwestie ligt een boete van nog geen dertig euro. De Antwerpse foutparkeerder in kwestie stapte daartegen naar de rechter, wat de hele zaak aan het rollen bracht.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws