Natuurvrienden vzw start klimschool in Bolivië

Niels Jespers (27) uit Hoogstraten start een klimschool in Bolivië. In 2008 begeleidde hij er een jongerenproject en nu keert hij samen met een stel andere Vlaamse rotsklimmers terug om er een klimschool te openen voor de plaatselijke jeugd.

jatimmermans

"Ik verbleef voor Broederlijk Delen in het Boliviaanse stadje Llallagua, een stadje van 50.000 inwoners, van wie de helft onder de 20 jaar is", zegt bio-ingenieur Niels Jespers, die een fervent rotsklimmer is. "Ze hadden daar zo'n mooie rots aan de rand van de stad, maar er gebeurde daar niks mee. In Europa gaat het er anders aan toe: daar is elke klimrots geïnventariseerd, ginder is er niks, al begint rotsklimmen nu stilaan als sport op te komen in de hoofdstad La Paz."

De vzw Natuurvrienden steunt het project van Niels Jespers. De organisatie vond in buitensportzaak De Zwerver uit Herentals een sponsor voor alle klimmateriaal.

Jespers wil in eerste instantie in zijn Boliviaanse pleisterplaats jongeren opleiden en scholen tot lesgever. Daartoe vertrekken acht jonge Vlamingen voor vijf weken naar het Andesgebergte. Ze zullen een soort 'buddy's' zijn voor even veel Boliviaanse jongelui.

Niels vertrekt op 26 juni, de rest van de ploeg wat later. Ze zeulen 160 kilogram klimmateriaal mee, onder andere drie boren, tien klimtouwen, gordels en helmen en een hele ijzerwinkel aan spullen om in de rotsen te vijzen en te kloppen. Van het project wordt een documentaire gemaakt.

MARC HELSEN

Foto Louis Verbraeken

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio