Noord-Korea wil atoomindustrie verder uitbreiden

Noord-Korea wil atoomindustrie verder uitbreiden

Noord-Korea wil atoomindustrie verder uitbreiden

Print
Een dag na de "oorlogsverklaring" aan Zuid-Korea heeft het Noord-Koreaanse regime opnieuw de Verenigde Staten en de rest van de wereld geprovoceerd. Het centraal comité van de communistische partij maakte zondag duidelijk dat er over het kernwapenarsenaal niet onderhandeld wordt en schaarde zich meteen achter nieuwe plannen om de atoomindustrie uit te breiden.

Volgens het regime in Pyongyang is het atoomwapenarsenaal "een schat" waarover niet onderhandeld wordt, ook niet tegen "miljarden dollars", zo verluidde zondag in de staatsmedia. Het arsenaal wordt uitgebreid en zal niet opgegeven worden "zolang er imperialisten en nucleaire dreigingen bestaan op aarde", zo citeerden de media de machthebber Kim Jong Un.

Op aangeven van Kim Jong Un keurde het centraal comité een nieuwe strategie goed die de militaire en economische programma's beter op elkaar moet afstemmen. Het programma behelst onder meer de uitbouw van een "onafhankelijke industrie voor atoomenergie" en de bouw van een lichtwaterreactor. De strategie moet ook de slabakkende economie in het straatarme land een nieuw elan geven.

Daarnaast besloot het centraal comité zondag ook het recht op het bezit van atoomwapens wettelijk te verankeren. Nochtans had het land zichzelf in de grondwet al bestempeld als een atoommacht.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland nemen toe sinds het noorden in december voor het eerst een langeafstandsraket lanceerde en vorige maand een nieuwe ondergrondse kernproef hield. De VN-veiligheidsraad breidde daarop de sancties tegen het land uit en de VS en Zuid-Korea hielden nieuwe militaire oefeningen in de regio.

Belga

Foto: AFP

MEEST RECENT