Kunstenaars STUDNA eren Peter 'Pee' Vercauteren

Kunstenaars STUDNA eren Peter 'Pee' Vercauteren

Kunstenaars STUDNA eren Peter 'Pee' Vercauteren

Print
Sint-Niklaas - Kunstenaarscollectief STUDNA organiseert voor de derde keer een groepsexpo in de gebouwen van Het Kompas. Vijftien jonge kunstenaars brengen een eerbetoon aan Peter Pee, de man die na zinloos geweld stierf in de uitgaansbuurt van Sint-Niklaas.

Kunstenaar Peter 'Pee' Vercauteren kwam eind december op tragische wijze om het leven op het Sint-Nicolaasplein. De man kreeg na een caféruzie een kopstoot te verwerken, zakte op de straatstenen neer en stikte in zijn braaksel. Peter Pee was een graag geziene gast, en dan vooral in jeugdcentrum Kompas waar hij deel uitmaakte van de vaste kerngroep. Vijftien kunstenaars van het multimediaal collectief STUDNA organiseren er nu een groepsexpo als eerbetoon aan hun vriend. "Peter had vorige keer samen met STUDNA geëxposeerd. Hij vond het een waardevol initiatief omdat het jonge mensen een platform geeft en erg laagdrempelig en divers is", zegt Sara Weemaes, verantwoordelijke bij Kompas.

"Hij stelde werk tentoon waarmee hij had deelgenomen aan de Canvascollectie." Omdat de groep hun pater familias nog altijd zwaar mist, besloten ze de derde editie van hun kleinschalig kunstenfestival aan hem op te dragen. Als eerbetoon aan een altijd goedlachse vriend. "Peter stond altijd klaar om ons te helpen. Als meer ervaren kunstenaar kon hij ons raad geven, ons op de goede weg helpen als we met vragen zaten", zegt Michael Valdez (19). "Persoonlijk ben ik nogal veel bezig met mediakunst. Een paar maanden voor zijn dood had hij voorgesteld me te helpen bij een paar opnames. Uiteindelijk is dat er nooit van gekomen en daar heb ik nog altijd spijt van. Ik zou hem nog vaak willen vragen wat ik moet doen." Valdez zal een eigen interpretatie brengen van Cut Piece van Yoko Ono. "Zinloos geweld is een geladen thema om rond te werken, zeker omdat wij er zo dichtbij hebben gestaan, maar ik wil een positief statement brengen. Ik ga de bezoekers toelaten mijn kleren kapot te knippen, als teken van mijn vertrouwen in hen en in de mensheid in het algemeen."

Breekbaarheid

De expo wil zo veel mogelijk disciplines aan bod laten komen: beeldend tot muzikaal. Stefano Bakidi (22), een ingeweken Antwerpenaar, brengt slam poetry. "Ik wil voor een audio-aanvulling zorgen. Via klanken en teksten wil ik mensen de impact die zinloos geweld op mij had, laten ervaren", vertelt Bakidi. "Toen ik jong was, liep ik mee met de foute vrienden. Ik keek toe hoe zij totaal verkeerde dingen deden. Ik ben er niet trots op. Op die manier heb ik van heel dichtbij gezien wat zinloos geweld kan teweeg brengen. Wat de reacties op ons initiatief zullen zijn, weten we niet. Maar we hopen hiermee iets positief te bereiken."

De jongste deelnemer is Niels De Meirleir (17). Hij studeert aan het Sint-Lucas kunsthumaniora in Gent en stelde een fotoreeks bijeen. "Ik heb röntgenfoto's van familieleden gebruikt en die gecombineerd met eigen zwart-witfoto's die de breekbaarheid van de mens tonen, althans dat hoop ik toch", glimlacht hij. De expo loopt tot 12 april, scholen die na de paasvakantie nog een rondleiding willen, nemen contact op met Sara Weemaes.

SOPY

foto Van Hul

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio