Aldi bestaat honderd jaar

Aldi bestaat honderd jaar

Aldi bestaat honderd jaar

Print
De Duitse keten van discountsupermarkten Aldi (Albrecht Diskount) bestaat op 10 april honderd jaar. Die dag in 1913 startte Karl Albrecht senior zijn eerste bakkerij aan de Mittelstrasse in Schonnebeck, een wijk in de Duitse stad Essen.

Albrecht gaf al snel blijk van zijn drang naar expansie. In 1914 startte zijn echtgenote, Anna Albrecht, een voedingswinkel, eveneens in Schonnebeck. In 1919 nam Albrecht de handel in koloniale goederen over die in het pand naast het zijne was gevestigd. De winkel in de voormalige Mittelstrasse, intussen herdoopt tot Huestrasse, geeft vandaag nog steeds onderdak aan een Aldi-filiaal.

Het gezin Albrecht kreeg twee zonen, Karl Junior, geboren in 1920, en Theo, geboren in 1922. Beiden toonden interesse voor de handel en Karl nam in de jaren veertig een voedingswinkel over die toen al bekend stond als de goedkoopste in de buurt. In 1946 kwamen de broers aan het hoofd te staan van de winkel van hun moeder, waarna ze al snel een tweede vestiging openden. In 1950 hadden de broers al dertien winkels in het Ruhrgebied.

Karl en Theo legden zich van bij het begin toe op het zo laag mogelijk houden van de prijzen. Ze hielden hun winkels klein, verkochten geen verse producten en verwijderden artikels die niet voldoende verkochten onmiddellijk uit het gamma. De presentatie was ondergeschikt, met producten die in grote dozen of zelfs op houten paletten werden aangeboden.

Tussen 1950 en 1960 bouwden de Albrechts hun imperium uit tot een driehonderdtal filialen. In 1961 besloten ze de taken te verdelen: Karl concentreerde zich voortaan op het zuiden van het land en Theo op het noorden. Pas in 1967 zetten ze een eerste stap in het buitenland, met een overname van de Oostenrijkse keten Hofer. In 1973 opende de eerste Aldi in België, onderdeel van Aldi Nord. Intussen heeft de keten zowat 380 vestigingen in ons land.

In 1976 trok Aldi Süd naar de Verenigde Staten, enkele jaren later gevolgd door Aldi Nord, dat Trader Joe's overnam.

Aldi is intussen uitgegroeid tot een van de grootste supermarktketens ter wereld. Nord en Süd samen hebben zowat 10.000 filialen en een jaaromzet rond 62 miljard euro. Karl Albrecht is met een geschat vermogen van 17,2 miljard euro de rijkste Duitser en de vierde rijkste Europeaan.

Belga

MEEST RECENT