Belgisch leger organiseert dit jaar geen airshow

Belgisch leger organiseert dit jaar geen airshow

Belgisch leger organiseert dit jaar geen airshow

Print
Het Belgische leger organiseert dit jaar vijf evenementen waarbij het grote publiek kennis kan maken met de verschillende componenten. Dat blijkt uit een evenementenbrochure van Defensie.

Een echte airshow staat omwille van budgettaire redenen in 2013 niet op het programma. Wel kunnen liefhebbers de militaire luchthaven in Melsbroek bezoeken ter gelegenheid van de C-130-vrachttoestellen, die in 2013 veertig dienstjaren in de Belgische luchtmacht op de teller hebben.

De Landcomponent, numeriek de grootste van de Belgische strijdkrachten, opent op 5 mei de deuren van Kamp Koning Albert in March-en-Famenne. De Marine ontvangt het publiek dan in de basis van Zeebrugge tijdens de Navy Days op 6 en 7 juli. Daarnaast organiseert Defensie dit jaar ook twee vierdaagse marsen: de 47e "Europese Mars van de Herdenking en de Vriendschap" (van 25 tot 28 juni) in de omgeving van Marche-en-Famenne en de "Vierdaagse van de IJzer" (van 21 tot 24 augustus).

De 15e Wing in Melsbroek, het militaire gedeelte van de luchthaven Brussels Airport, opent de deuren op 21 en 22 september ter gelegenheid van zijn 65-jarig bestaan. Dan zet Defensie ook twee types toestellen in de bloemetjes, die veertig jaar in dienst zijn bij de Luchtcomponent. Het gaat om de C-130 "Hercules", het werkpaard van de Belgische luchtmacht, en de Dassault Falcon-Mystère 20.

De traditionele airshows vinden nu om de twee jaar plaats. In principe lossen de twee belangrijkste Belgische luchtmachtbasissen elkaar af als organisator. In 2014 vindt de show plaats in het Limburgse Kleine-Brogel, in 2016 is Florennes aan zet.

Belga

MEEST RECENT