Franciscus roept in paaswensen op tot vrede in probleemregio's

Franciscus roept in paaswensen op tot vrede in probleemregio's

Franciscus roept in paaswensen op tot vrede in probleemregio's

Print
Paus Franciscus is zondag voor de eerste keer voorgegaan in de paasmis op het Romeinse Sint-Pietersplein. Daarna volgde de traditionele apostolische zegen "urbi et orbi" (aan de stad en de wereld). In zijn eerste paaswensen riep hij op tot vrede in het Midden-Oosten, Afrika en het Koreaanse schiereiland.

Er zijn 200.000 gelovigen uit de hele wereld afgezakt naar Rome. Er kwamen geen paaswensen in verschillende talen, zoals zijn voorgangers wel deden.

Conflicten

"Cristus is onze vrede, en door hem smeken we om vrede voor iedereen op aarde", zei hij. Hij had het onder meer over Israëli's en Palestijnen, "die het moeilijk hebben om een akkoord te vinden", Irak, "en vooral het geliefde Syrië, voor een volk dat uit elkaar gerukt wordt door geweld, en voor de vele vluchtelingen die wachten op hulp en troost".

Daarnaast verwees hij ook naar het geweld in Nigeria, Oost-Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Franciscus veroordeelde ook de handel in drugs en in mensen, en noemde die, samen met de "onrechtvaardige ontginning van natuurlijke bronnen", een bedreiging voor de wereldvrede.

Geen verschillende talen

Opvallend is wel dat de nieuwe paus zijn paaswensen niet uitsprak in verschillende talen, zoals zijn voorgangers wel deden. Hij bedankte wel voor de bloemen uit Nederland, maar deed dat enkel in het Italiaans.

Belga
Foto: AFP

.

Nu in het nieuws