Guido De Padt pleit voor assertiviteitsvorming voor seingevers wielerwedstrijden

Senator Guido De Padt (Open Vld) stelt voor om seingevers bij wielerwedstrijden een assertiviteitsvorming te laten volgen.

mceulemans

De Padt vroeg minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (Cdh) naar het aantal gevallen van agressie tegen seingevers, maar daar zijn geen cijfers van. Volgens De Padt bestaat bij seingevers het gevoel dat ze worden "genegeerd, uitgescholden en beschimpt door automobilisten, politie en organisatoren".

Wielrijdersbonden

De organisatie van de assertiviteitsvorming kan volgens De Padt gebeuren door de verschillende wielrijdersbonden. "Het is immers geen taak van de overheid om nieuwe seingevers te enthousiasmeren", zegt de senator, die het ook jammer vindt dat "de wil om het statuut van de seingevers aan te passen nog altijd ontbreekt".

"De seingevers wordt al jaren beloofd dat er werk zal worden gemaakt van het stroomlijnen van de verouderde en versnipperde wetgeving. Ze gingen een inventaris maken van alle regels omtrent seingevers die in de wegcode of in andere wetten staan. Daarna zouden ze die in één wetgeving gieten", legt De Padt uit. "Maar daar komt al jaren niets van in huis."

"Geen extra bevoegdheden"

Toch vindt De Padt niet dat de seingevers uitgebreide en verregaande politiebevoegdheden moeten krijgen. "Dat zou de dagelijkse taken van de politie in het gedrang brengen", zegt hij. De seingevers mogen op vandaag enkel aanwijzingen geven om de veiligheid van wielerwedstrijden te verzekeren. Het verkeer regelen mogen ze niet.

Belga Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen